Svijet

PORODICA GA TRAŽILA 26 GODINA, BIO SAKRIVEN 200 METARA OD NJIH! Nevjerovatan ishod potrage odjeknuo Alžirom!

Autor Miloš Škrbić

Čovjek koji je kidnapovan sa 19 godina i pronađen 26 godina kasnije u Alžiru je sve vrijeme bio samo nekoliko minuta hoda od svoje porodice.

Izvor: X/Collin Rugg

Omar Bin Omran - nikada nije zavapio za pomoć jer je bio uvjeren da je njegov otmičar bacio magiju na njega, kažu lokalni izvještaji. Omran je nestao tokom decenijskog građanskog rata u Alžiru 1998. godine, što je navelo njegovu porodicu da pretpostavi da je ubijen u sukobu između vlade te sjevernoafričke nacije i raznih islamističkih pobunjeničkih grupa.

Istina je bila mnogo bliža domu: sada star 45 godina, pronađen je među stogovima sijena u štali 12. maja - samo 200 metara od kuće njegove porodice u gradu Đelfa. Do otkrića se došlo nakon što je brat otmičara objavio pritužbe na društvenim mrežama, navodno zbog ostavinske rasprave i tom prilikom uslikao štalu i nestalog Omara.

Ministarstvo je saopštilo da je istraga još u toku, dodajući da je žrtva dobila medicinsku i psihološku negu. Navodni krivac, 61-godišnji vratar koji radi u obližnjem gradu El Guedid, priveden je nakon pokušaja bjekstva, saopštilo je alžirsko Ministarstvo pravde.

Alžirski mediji prenijeli su da je žrtva rekla da nije mogla da pozove pomoć "zbog čini koje je njegov otmičar bacio na njega". Omar je pronađen u nečemu što izgleda kao rupa u zemlji, u štali za ovce otmičara. Na snimku koji je podeljen na vestima se vidi Omarova glava bojažljivo viri iz te rupe, dok mu sijeno štrči iz kose.

Kako javljaju mediji otmičar je u međuvremenu otrovao Omarovog psa, kako ga ne bi nanjušio zbog relativne blizine. Za Omarom je pokrenuta potraga 1998. godine nakon što je nestao na putu do stručne škole.

Omarova majka je umrla 2013. godine, a da nikada nije saznala istinu o tome šta se dogodilo njenom sinu. Ona je na televiziji molila sve  za informacije o tome šta se dogodilo njenom sinu, navodi alžirski list L'Ekpression.

Ovaj slučaj je možda među najdužim slučajevima otmice na svijetu. Jedanaestogodišnja Žanis Dugard kidnapovana je u Kaliforniji 1991. godine i za njom se tragalo više od 18 godina nakon što su je uhvatili Filip i Nensi Garido.

Dugard je bila zatočena i se*sualno zlostavljena, u međuvremenu je sa Filipom dobila djecu.