Svijet

PUTIN U KINI Sastanak sa Sijem od dva i po sata, predsjednik Rusije kaže da dvije zemlje produbljuju NUKLEARNU SARADNJU

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Peking gdje se sastao sa Sijem Đinpingom, predsjednikom Kine.

Izvor: Kurir/ Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

BBC navodi da je ovo prva Putinova međunarodna posjeta od početka njegovog petog mandata na čelu Rusije nakon izbora na kojima praktično nije imao pravog protivkandidata.

Navodi se da je ovo treći sastanak Putina i Sija u nešto više od godinu dana i da je uslijedio u trenutku kada i dalje traje ruska invazija započeta u februaru 2022.

 Predsjednik Kine je komentarisao i rat koji Izrael vodi protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Si je ponovio da je prihvatanje rješanja od dve države, izralskoj i palestinskoj, jedini način za uspostavljanje trajnog mira u tom regionu.

On je kazao da se sa Putinom složio da treba "hitno riješiti" situaciju u Izraelu i Pojasu Gaze.

Političko rješenje je potrebno. Novi bezbjednosni okvir mora da bude uspostavljen u vezi sa ratom Izarela i Gaze - rekao je Si.

Ruski predsjednik Putin je kazao da je bilo "logično" da njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon početka novog mandata bude u Kinu, prenosi Rojters.

Navodi se da je Putin poručio da je njegovo partnerstvo sa Kinom primjer kako treba održavati odnose.

On je dodao da je u stalnom kontaktu sa Sijem.

Putin se zahvalio kineskim kolegama na "toploj" i prijateljskoj" dobrodošlici i poručio da su razgovori sa Sijem bili "pragmatični".

On je kazao da dve zemlje "produbljuju mirovnu nuklearnu saradnju", ali nije izneo više informacija o tome.

Šef Kremlja je rekao da postoje "konkretni planovi za produbljivanje energetske saradnje" i dodao da je energetika jedan od "prioriteta" Rusije.

Kineski predsjednik Si se prvi obratio i podsetio na dugu istoriju odnosa dvije zemlje.

BBC prenosi da je on kazao da Kina i Rusija produbljuju međusobno povjerenje i podršku koju pružaju jedna drugoj.

Si je rekao da je njihovo partnerstvo zasnovano na "uzajamnom poštovanju" i "zajedničkim interesima".

Dvije zemlje su se dogovorile da se na jednaki način odnose jedna prema - dodao je Si.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping nakon sastanka u Pekingu usvojili su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje.

Sputnjik prenosi da je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov ranije izjavio da se radi o dokumentu na više od 30 stranica.

Po njegovim riječima, u njemu će biti govora o „posebnom karakteru bilateralnih odnosa dvije zemlje, biće ocrtan dalji razvoj čitavog kompleksa bilateralnih veza i istaknuta vodeća uloga Rusije i Kine u formiranju pravednog i demokratskog svjetskog poretka“.

Si i Putin izašli pred pradstavnike medija nakon jutrošnjeg sastanka, koji je prema navodima trajao skoro dva i po sata.

Konferencija za medije nakon sastanka predsjednika Kine i Rusije još uvek nije počela, a razlog odlaganja je to što njihov susret traje mnogo duže nego što se očekivalo.

Putinu je u Pekingu priređena velika dobrodošlica, a BBC navodi da je kineski vojni ansambl izvodio sovjetske klasike Crvene armije, poput pjesme "Moskovske večeri".

U masi onih koji su dočekali Putina bila su ruska i kineska djeca, a iz nje su se čuli uzvici oduševljenja kada su tu prošli ruski predsjednik i Si.