Svijet

"OVO JE NAPAD NA DEMOKRATIJU" : OGLASILI SE O ATENTATU NA SLOVAČKOG PREMIJERA

Autor mmondo.rs

Predsjednica Slovačke obratila se javnosti nakon atentata na premijera Roberta Fica, dok je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, uputio telegram slovačkoj predsjednici i osudio atentat na Fica.

Izvor: ZUZANA ČAPUTOVÁ /FACEBOOK

Premijer Slovačke Robert Fico ranjen je danas u atentatu nakon sjednice vlade u Handlovu. On je helikopterom hitno prevezen u Bansku Bistricu gdje će biti hitno operisan. Ovim povodom se oglasila i predsjedica Slovačke, Zuzana Čaputova.

"Svaka vrsta nasilja je apsolutno neprihvatljiva. Retorika mržnje kojoj svjedočimo u društvu vodi ka postupcima mržnje. Molim vas, hajde da to prekinemo", izjavila je predsjednica Čaputova i dodala:

"Desilo se nešto čiju ozbiljnost trenutno ne možemo da shvatimo. Fizički napad na premijera je pre svega napad na čovjeka, ali i na demokratiju".

Predsjednica je naglasila da je napadač uhapšen, da će preciznije informacije biti poznate uskoro i zamolila da ne donosimo prebrze zaključke. Prema njenim riječima, svako nasilje je neprihvatljivo i pozvala je da se spriječi širenje istog u društvu. Ona je u izjavi zamolila ljude da razmisle o najvažnijoj stvari, da se Robert Fico što prije oporavi.

 "Sa ogorčenjem sam saznao za pokušaj ubistva Roberta Fica, predsjednika Vlade Slovačke, ovaj monstruozni zločin ne može imati nikakvog opravdanja“, napisao je Putin u svom telegramu na sajtu Kremlja.

"Poznajem Roberta Fico kao hrabrog i voljnog čovjeka, zaista se nadam da će mu ovi kvaliteti pomoći da izdrži ovu tešku situaciju“, obratio se ruski lider i nastavio: "Molim vas, prenesite mu riječi najiskrenije podrške, kao i želje za brz i potpun oporavak”.

Izvor: MIKHAIL METZEL / AFP / PROFIMEDIA

 Premijer Slovačke Robert Fico zadobio je nekoliko povreda u pokušaju atentata u gradu Handlova, navodi se na Fejsbuk stranici šefa vlade. Premijer je helikopterom prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, a kako se navodi, on je životno ugrožen. Kako su objavili slovački mediji, Fico je ranjen, vjerovatno u ekstremitete, grudi i stomak, a očevici su čuli četiri do pet hitaca. Kako prenosi TV kanal JOJ, 71-godišnji muškarac je otvorio vatru. Kako je izjavila slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, osumnjičenom je određen pritvor.

Fico je poznat po svojoj kritici Zapada o situaciji u Ukrajini. Njegova vlada, koja je došla na vlast u oktobru 2023. godine, zaustavila je vojne isporuke Kijevu. Premijer se takođe založio za "standardizaciju odnosa“ sa Ruskom Federacijom.