Svijet

EVAKUACIJE U HARKOVU!

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Više od četiri hiljade ljudi evakuisano je iz pograničnih oblasti u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, rekao je lokalni guverner Oleh Sinegubov.

Izvor: Twitter/screenshot/tvtoront

"Ukupno je evakuisano 4.073 ljudi", naveo je Sinegubov na društvenim mrežama, dan nakon što su ruske snage saopštile da su zauzele pet sela u regionu.

Ukrajina je u petak saopštila da je Rusija pokrenula napad na Harkovsku oblast, ostvarujući napredak ka graničnoj zoni iz koje je potisnuta prije skoro dvije godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ukrajinske trupe izvode kontranapade na pogranična sela u oblasti Harkova.

"Ometanje ruskih ofanzivnih planova sada je naš zadatak broj jedan", naveo je Zelenski.

On je ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini.

AFP prenosi da je Kijev sedmicama unazad upozoravao da bi Moskva mogla da pokuša da napadne sjeveroistočne pogranične regione u Ukrajini, pokušavajući da ostvari prednost dok se Ukrajina suočava sa odlaganjem vojne pomoći Zapada i nedostatkom ljudstva.

U međuvremenu, u ukrajinskom napadu dronom danas je pogođena rafinerija u ruskoj oblasti Volgograd, što je dovelo do požara, rekao je regionalni guverner.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je presretnuto osam napada dronom, uključujući jedan u južnom Volgogradskom regionu.

Prema riječima lokalnih zvaničnika, požar u rafineriji je ugašen, a nema izvještaja o žrtvama.