Svijet

ZA PARKING MJESTO POLA MILIONA EURA! Eksplozija cijena u Evropi, stanovi koštaju manje: "Da li je neko lud?"

Autor Jana Desovski

Parking mjesto u Amsterdamu prodaje se za pola miliona eura.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić

Parking mjesto u blizini Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za skoro pola miliona eura, što je šokantna cijena čak i za Holandiju, gdje su cijene eksplodirale zbog teške stambene krize. Oglas se pojavio na sajtu za nekretnine Fonda i cijena mu je 495.000 eura. To je najskuplje parking mjesto u zemlji, piše holandski medij RTL.

Površine je 18 kvadratnih metara i nalazi se, prema navodima agencije za nekretnine J. Heule, u zatvorenom kompleksu i "u najpoznatijoj i ekskluzivnoj trgovačkoj ulici u Holandiji". Nalazi se na P.C. Hooftstraat, nadomak Rijksmuseuma i Van Gogh muzeja, a takođe se može iznajmiti za 750 € mjesečno.

Oglas je šokirao Holandiju, koja je inače pogođena teškom stambenom krizom. Tražena cijena parking mjesta viša je od prosečne cijene stana u Holandiji, koja je, prema izvještaju objavljenom krajem 2023. godine, 430.000 eura.

Parking mjesta su "sve rjeđa i njihova vrijednost raste, ali takav prostor naravno ne vrijedi pola miliona eura", navodi RTL. Sa ovim se ne slaže osnivač agencije za nekretnine Jeel Heule, koji ističe da je okrug u kojem se kuće prodaju za nekoliko miliona eura prepun skupih stanova i automobila. RTL ističe i da stranica Fonda, na kojoj je objavljen oglas, ne kontroliše da li tražene cijene odgovaraju vrijednosti onoga što se prodaje. "Samo zavisi od toga da li je neko dovoljno lud da plati tu sumu", ističu.

BONUS VIDEO: