Svijet

"TO JE MOJ SIN, ZNAM PO NJEGOVOJ KOŠULJI": U Gazi iskopane masovne grobnice, vjeruje se da su neke žrtve ŽIVE ZAKOPANE

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Vlasti u Gazi završile su pretragu masovnih grobnica u bolnici u južnom dijelu Pojasa i saopštile da su otkopale 392 tijela.

Izvor: ACK GUEZ / AFP / Profimedia

Zvaničnik palestinske civilne odbrane u Gazi rekao je juče da je 165 tijela identifikovano i sahranjeno u kompleksu Naserove bolnice u Kan Junisu nakon povlačenja izraelskih snaga.

"Identitet preostalih 227 tijela tek treba da se utvrdi. Pronašli smo tri masovne grobnice, prvu ispred mrtvačnice, drugu iza mrtvačnice i treću sjeverno od zgrade za dijalizu", rekao je Mohamed Al Migajer. Izraelske odbrambene snage (IDF) negiraju da su njihovi vojnici stavljali tijela u masovne grobnice i tvrde da su grobnice u Naserovom imanju prije nekoliko mjeseci iskopali Palestinci u Gazi.

Neka tijela su još uvijek imala bolničke narukvice

Civilna odbrana Gaze priznaje da je oko 100 ljudi sahranjeno u zoni bolnice. Novinar Si-En-Ena koji je u nedjelju posjetio to područje navodi da su u januaru, kao dio privremene mjere, mještani zakopali tijela ubijenih članova porodica u krugu bolnice jer nije bilo bezbjednog pristupa grobljima.

Kada su se vratili nakon izraelskog povlačenja, otkrili su da su tijela ekshumirana, vjerovatno da bi ID mogao da pomoću DNK analize utvrdi da li među njima ima talaca. Tijela su potom stavljena u najmanje jednu masovnu grobnicu. Reporter CNN-a vidio je nekoliko raspadnutih tijela u bolničkim haljinama. Fotografije koje je pregledao CNN pokazuju da tijela još uvijek nose bolničke narukvice.

"Pronašli smo tijela djece"

Al Migajer navodi da je civilna odbrana pronašla tijela djece u masovnim grobnicama, što dokazuje da je riječ o genocidu. Palestinske vlasti vjeruju da je najmanje 20 civila živo zakopano, ali nisu dali detalje. Al Migajer tvrdi da su pogubljeni i neki bolnički pacijenti i da su na njihovim tijelima pronađene rane od vatrenog oružja u glavu.

CNN je snimio oca dok je identifikovao raspadnuto tijelo svog 15-godišnjeg sina. Čovjek je pogledao beživotno tijelo djeteta i rekao: „To je moj sin, znam po njegovoj košulji“. Na snimku se vidi kako kleči i drži glavu svog sina. "O Bože, on je mrtav. Mrtav je", rekao je, brišući suze.

IDF komentari

IDF je na Ksu-u podijelila vezu do objave svog međunarodnog portparola Nadava Šošanija, koji je komentarisao snimak Palestinaca koji kopaju masovnu grobnicu.

„Kruže dezinformacije u vezi sa masovnom grobnicom u bolnici Naser. Grobovi su iskopani u Gazi prije nekoliko mjeseci. To potvrđuju i snimci koje su Gazanci u to vrijeme objavili na društvenim mrežama“, napisao je Šošani.

"Svaki pokušaj da se Izrael okrivi za sahranjivanje civila u masovne grobnice je laž. To je primjer kampanje dezinformacija čiji je cilj delegitimizacija Izraela", dodao je on. IDF je saopštila da je uklonila desetine tijela iz Gaze radi DNK testova u Izraelu, a zatim stavila ostatke u kontejnere.

"Neki su bili vezani"

„Osjećamo potrebu da podignemo uzbunu jer je otkriveno više tijela“, rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Visokog komesara UN za ljudska prava. Ona je opisala tijela koja su „duboko zakopana u zemlju i prekrivena đubretom“, dodajući da su „među preminulima navodno bili stariji, žene i ranjeni“, uključujući i neke koji su bili vezani i bez odjeće.

Ljekari koji rade za Ljekare bez granica kažu da su izraelske snage napale bolnicu Naser krajem januara prije nego što su se povukle mjesec dana kasnije, ostavljajući ustanovu nesposobnom da funkcioniše.