Svijet

SJEVERNA KOREJA U POSJETI IRANU! Stručnjaci zabrinuti zbog saradnje dvije zemlje: "Moguće je isporučenje oružja"

Autor Aleksandra Virijević

Zvaničnici Sjeverne Koreje otputovali su u Iran.

Izvor: Profimedia

Zvanična delgacija Severne Koreje, predvođena ministrom za međunarodnu trgovinu Jun Džong Hoom, krenulo je za Iran, izvjestila je danas službena novinska agencija povodom rijetke posete  delegacije te zemlje. Kako tvrde stručnjaci, ova posjeta je izazvala zabrinutost zbog pojačane bilateralne saradnje te dvije zemlje. Delegacija koju predvodi ministar Sjeverne Koreje za međunarodnu trgovinu krenulo je iz Pjongjanga za Iran u ponedjeljak, prenosi KCNA  bez navođenja detalja te posjete.

Ta posjeta svedoči o namjeri Pjongjanga da proširi i osnaži veze s Teheranom, moguće i u obliku dostave oružja koje bi Islamskoj Republici pomoglo u sukobu s Izraelom, ocjenjuje Hong Min, analitičar Južnokorejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

Na ovu posjetu treba da se obrati velika pažnja, s obzirom na trenutnu situaciju između Teherana i Jerusalima", rekao je Hong Min i podsjetio da su Iran i Severna Koreja dugogodišnji saveznici koji su sarađivali na programima naoružanja još u 80-im godinama prošlog vijeka.

On je dodao da kao što je Pjongjang isporučivao oružje Rusiji, isto to može sada da učini i sa Teheranom, a u zamjenu za naftu ili finansijsku pomoć. Posjeta dolazi odmah nakon što je Sjeverna Koreja poslednjih mjeseci ojačala vojne veze s Moskvom.

Seul tvrdi da je Sjeverna Koreja Rusiji poslala oko 7000 kontejnera oružja za rat u Ukrajini u zamjenu za, vjerovatno, tehničku pomoć u okviru razvoja programa špijunskih satelita. Rusija je, između ostalog, stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na nacrt rezolucije o produženju mandata, za godinu dana, odbora stručnjaka za nadzor sankcija UN uvedenih Pjongjangu.

Poseta sjevernokorejskog zvaničnika takođe dolazi u trenutku kada je Iran prvi puta u svojoj istoriji direktno napao Izrael sa stotinama dronova, raketa i krstarećih projektila u subotu, 13. aprila. Taj napad je bio odgovor na raketni napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, u kojem je likvidirano sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), ideološke oružane sile Islamske Republike, među kojima i dvojicu generala.

IRGC, prvobitno zamišljen kao čuvar Islamske revolucije, postao je jedna od najmoćnih paravojnih organizacija na Bliskom istoku, sa zadatkom davanja potpore militantnim organizacijama u Iraku, Libanonu, Palestinskim područjima, Siriji i Jemenu.