Svijet

OVA BITKA BIĆE GORA OD BAHMUTA I AVDIJEVKE! "Civili imaju 48 sati da napuste grad"

Autor Aleksandar Blagić

Rusija pojačava svoje napade na grad Harkov u Ukrajini.

Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Ruska vojska će pojačati napade na Harkov, drugi grad po veličini u Ukrajini, piše "Njuzvik". Kako je saopštio Institut za proučavanje rata (ISW), dalekometni napad na ovaj grad je uparen sa koordinisanom informacionom operacijom za širenje panike među stanovništvom.

Vladimir Solovjev je jedan od glavnih propagandista ruske državne televizije. Prije mjesec dana je izjavio da bi ruska vojska trebalo da uništi Harkov, "naselje po naselje". Tada je ruska vojska obavijestila civilno stanovništvo da imaju 48 sati da napuste grad.

ISW je takođe primijetio tvrdnje u ruskoj neonacionalističkoj publikaciji "Cargrad" da je "neizbježna" operacija Moskve za zauzimanje Harkova. Naveli su takođe da će borbe u tom gradu "biti gore od bitke u Bahmutu i Avdijevki".

Harkov je prethodnih mjeseci na meti ruskih granata, dronova i projektila. Ruska vojska pokušava da iskoristi blizinu Harkova frontu kao i nedostatak ukrajinske protivvazdušne odbrane.

"ISW procjenjuje da je vjerovatnoća uspjeha ruske kopnene ofanzive protiv Harkova vrlo mala ako Ukrajina brzo dobije obnovljenu američku vojnu pomoć", smatraju stručnjaci iz Instituta za rat.