Svijet

NASA OBJAVILA SATELITSKE SNIMKE PRIJE I POSLIJE POPLAVA U DUBAIJU: Klimatske promjene razlog nezapamćenih padavina

Autor Aleksandra Virijević

Nezapamćene poplave u Dubaiju mogle su da se vide na satelitskim snimcima danima nakon obilnih padavina.

Izvor: Printscreen/NASA

Nesvakidašnje, obilne kiše potopile su prošle nedjelje djelove Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) što je dovelo do potpunog kolapsa u Dubaiju. Poplave, koje su bile rezultat izuzetno obilne kiše, nikada do sada nisu bile zabeležene u UAE. Sateliti su danima nakon što su se oblaci razišli još uvek mogli da vide poplave iz svemira.

Rijeka kiša preplavila je veliki dio UAE od utorka, 16. aprila, do srijede, 17. aprila. Dubai, najnaseljeniji grad zemlje, zabilježio je za samo 12 sati, količinu kiše koja padne u toku godine, dok su područja dalje na istok zabilježila gotovo dvostruko više kiše za manje od 24 sata. Najviše padavina bilo je u oblastima severno i istočno od glavnog grada, Abu Dabija. Ukupne količine padavina od 100 do 200 milimetara po kvadratnom metru bile su uobičajene, ali neka mjesta su zabilježila skoro 250 milimetara kiše.

Izvor: NASA

Vodene površine su brzo narastale, a povlačile su se veoma sporo. Kako prenosi CNN, ovo su bile najveće poplave u zemlji od početka vođenja evidencije pre 75 godina. Manje od dva dana nakon što je kiša prestala, satelit "Landsat 9" prošao je iznad UAE, u petak, 19. aprila, i zabilježio slike područja koja su i dalje bila prekrivena vodom. Ovaj satelit prikuplja detaljne slike površine Zemlje, a kontrolisan je od strane NASA i Američke geološke istraživačke službe.

Na fotografiji, snimnjenoj putem satelita, uočavaju se djelovi jako plave boje, koji su u oštrom kontrastu naspram tipično suve zemlje regiona, koja izgleda bež ili svijetlo braon. Poplave prikazane na slici nalaze se u najjužnijem delu Dubaija, dok centralna, urbana jezgra grada nisu zabilježena. Satelit je takođe zabilježio značajne poplave u Abu Dabiju. Mali, plitki vodeni dijelovi izgledaju svijetlo plavo, dok su veći i dublji bazeni poplavnih voda tamno plave boje. Veliki dijelovi suve, bež zemlje takođe dobijaju svijetlo zelenu nijansu nakon kiše. Ovo vjerovatno pokazuje da je zemlja u mnogim područjima zadržala vlažnost od kiše, čak iako nisu bila potpuno poplavljena.

Izvor: NASA

Ove satelitske fotografije pružaju nevjerovatan trenutni prikaz koliko je olujno vrijeme ostavilo vode iza sebe. Obilna kiša bila je povezana sa većim olujnim sistemom prošle nedjelje koji je prelazio preko Arapskog poluostrva i kretao se preko Omanskog zaliva. Isti ovaj sistem takođe je doveo do smrtonosnih poplava u obližnjem Omanu. Ekstremne padavine poput ovih postaju sve češći kako se atmosfera zagrijava zbog klimatskih promjena koje uzrokuje čovek, piše CNN. Toplija atmosfera je u mogućnosti da "upije" više vlage poput peškira, a zatim da je iscijedi u vidu obilnih padavina. Suva područja koja nemaju infrastrukturu da se suoče sa intenzivnom kišom vjerovatnije će se suočiti sa periodima poplava.