Svijet

UKRAJINI POMOĆ OD 61 MILIJARDU DOLARA! Predstavnički dom SAD izglasao

Autor Nevena Davidović

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Izvor: Youtube/CNBC-TV18/Screenshot

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini od skoro 61 milijarde dolara. Demokrate i republikanci udružili su se nakon višemjesečnog zastoja oko obnovljene američke podrške kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske invazije, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski napisao je na X-u da je "zahvalan" na odluci za koju je rekao da "održava istoriju na pravom putu". "Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći obijema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!", napisao je Zelenski.

 Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.