Svijet

JERMENIJA PRISTALA DA VRATI AZERBEJDŽANU ČETIRI SELA NA GRANICI!

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Jermenija je pristala da Azerbejdžanu vrati četiri sela koja se nalaze na granici te dvije države, saopštio je portparol azerbejdžanskog ministarstva vanjskih poslova Ajkan Hajizada, navodeći da je to dugo očekivani istorijski događaj.

Izvor: YouTube/Screenshot/Ministry of Defense of the Republic of Azerbaijan

Kako prenosi Al Džazira, dogovor je postignut na sastanku na granici dvije države.

Azerbejdžan je zahtijevao povratak sela kao preduslov za mirovni sporazum nakon više od tri decenije sukoba, uglavnom usmjerenog na Nagorno-Karabah.

Pristanak Jermenije da vrati četiri sela Azerbejdžanu važna je prekretnica dok se dvije države približavaju mirovnom sporazumu nakon dva rata od raspada Sovjetskog Saveza.

Hajizada je na društvenoj mreži X kazao da će Jermenija vratiti četiri sela blizu zajedničke granice koja su, kako je naveo, bila pod okupacijom od ranih 1990-ih godina.

On je dodao da je to “dugo očekivan istorijski događaj”.

Primopredaja je u praksi uključivala samo “dva ipo sela” jer je Azerbejdžan već djelimično kontrolirao pridružena naselja, ali se demarkacija granice smatra “značajnim događajem”.

Naselja su napuštena, ali su strateški važna jer su blizu glavnog jermenskog autoputa sjeverno prema granici sa Gruzijom preko koje se odvija veliki dio trgovine, kao i cjevovoda preko kojeg dobija plin iz Rusije.

Od 2020. godine u tom području nalazile su se ruske mirovne snage, ali je Rusija ove sedmice rekla da je počela sa njihovim povlačenjem.