Svijet

DRAMATIČNO UPOZORENJE! IRAN ĆE NAPASTI AMERIČKE BAZE: Udarićemo ako Vašington interveniše u uzvratnom napadu na Izrael

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Iran je obavijestio arapske vlade da će napasti američke baze u regionu ako Vašington interveniše posle uzvratnih akcija Teherana protiv Izraela, koje će preduzeti kao odgovor na izraelski udar na iranski konzulat, u Damasku, prenosi američko izdanje Axios.

Izvor: Kurir/Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

Prema pisanju izdanja, iranske vlasti su takođe rekle vladama susjednih arapskih država da smatraju Vašington odgovornim za izraelski napad, uprkos pokušajima SAD da se distanciraju od napada.

Prema procjeni američkih obavještajnih službi, piše Axios, Iran neće napasti američke baze osim ako nisu umiješane sa Izraelom u njegov kontranapad. Vašington vjeruje da Iranci traže ograničen odgovor koji neće dovesti do regionalne eskalacije.

CNN je ranije izvijestio da Vašington očekuje od Irana da pogodi mete unutar Izraela i da bi njegovi zastupnici na Bliskom istoku mogli biti uključeni u izvođenje napada.

Podsjetimo, izraelski borbeni avioni F-35 izveli su 1. aprila raketni napad na iranski konzulat u Damasku, što je, prema međunarodnim pravilima, bilo ravno napadu na samu zemlju.

U napadu je poginulo 13 ljudi, uključujući sedam iranskih vojnih savjetnika, među kojima i dva visoko pozicionirana iranska generala.