Svijet

IZRAELCI U OČEKIVANJU NAPADA: Borili smo se protiv Irana šest mjeseci, naša odbrana je spremna

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

„Održali smo zajedničku procenu situacije, kako bismo osigurali da naša koordinacija bude čvrsta“, kaže Hagari.

Izvor: kurir/ prinstscreen youtube

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmin Danijel Hagari kaže da je načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zaključio procjenu sa šefom CENTCOM-a, generalom Majklom Erikom Kurillom, o pretnji Irana od napada na Izrael.

„Održali smo zajedničku procjenu situacije, kako bismo osigurali da naša koordinacija bude čvrsta“, kaže Hagari.

On kaže da još uvek nema promjena u uputstvima civilima usred pojačane uzbune o potencijalnom iranskom napadu.

„Ako dođe do bilo kakvih promjena, odmah ćemo obavijestiti [javnost]“, kaže Hagari, naglašavajući da civili i dalje treba da budu na oprezu, jer je protivvazdušna odbrana Izraela „među najboljima na svijetu, ali nije hermetička“.

„Mi smo u ratu poslednjih šest mjeseci i nosili smo se sa svim postojećim prijetnjama. Naša odbrana je spremna i zna kako da se nosi sa svakom pretnjom pojedinačno. Takođe smo spremni za napad, sa raznim mogućnostima, da zaštitimo građane Izraela“, kaže on.

Hagari optužuje Iran za „eskalaciju situacije na Bliskom istoku“ usred rata u Gazi. „Znaćemo kako da radimo gde god je potrebno“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje o procenama IDF-a o pretnji Iranu, Hagari kaže da Teheran deluje protiv Izraela od početka rata, navodeći napade svojih zastupnika u Jemenu, Iraku, Siriji i Libanu.

„Mi smo delovali protiv njih [svih] od početka rata“, kaže on. „Iran eskalira, gurajući se na regionalnu eskalaciju. Znaćemo kako da se nosimo sa iranskom pretnjom. Dobro smo pripremljeni i znaćemo kako da odgovorimo na bilo šta“, kaže on.

Tagovi