Svijet

UKRAJINA OSTALA BEZ RAKETA ZA PATRIOT I IRIS-T? Istrošena i većina drugih zaliha ODBRANA VIŠE NE POSTOJI

Autor Balša Janković Izvor Kurir

"Ukrajini je ponestalo raketa Patriot i Iris-T. Većina drugih zaliha protivvazdušnih raketa je takođe iscrpljena ili uništena"

Izvor: Kurir/screenshot

Julijan Repke, analitičar njemačkog tabloida Bild, koji pomno prati situaciju na frontu u Ukrajini, navodi da je Kijevu ponestalo raketa za sisteme Patriot i Iris-T.

Repke navodi da je upozorio na nedostatak raketa prije nekoliko nedelja.

"Ukrajini je ponestalo raketa Patriot i Iris-T. Većina drugih zaliha protivvazdušnih raketa je takođe iscrpljena ili uništena" napisao je Repke i dodao da zapadne zemlje u svojim skladištima imaju stotine sistema i hiljade raketa koje su potrebne Ukrajini.

Repke je naglasio da je prije dvije nedelje od dobro obaveštenog izvora dobio podatak o preostalim raketama za Patriot.

"Neću to otkriti, naravno, ali broj je bio tako mali da do sada vjerovatno nije ostalo ništa" napisao je Repke.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, istovremeno se požalio na svom nalogu na društvenoj mreži X da je PVO uspjela da presretne samo mali broj ruskih projektila tokom napada u noći između srede i četvrtka.

"Zahvaljujem svima koji su angažovani na oporavku nakon napada i svakom ratniku iz našeg sistema protivvazdušne odbrane koji je noćas bio na straži. Neke od rakete i dronovi "šahid" su uspješno oboreni, nažalost, samo dio njih. Ruski teroristi su ponovo ciljali infrastrukturu od kritične važnosti. Izveden je još jedan gnusni raketni napad na Harkov i Harkovsku oblast" naveo je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je naglasio da svi ukrajinski susjedi i drugi partneri vide da su Ukrajini kritično potrebni sistemi PVO.

"Rusiji se dozvoljava da sprovodi teror, a ako ruske rakete i dronovi "šahid" nastave da pogađaju ne samo Ukrajinu, nego i odlučnost naših saveznika, to će značiti davanje globalne dozvole teroru. Nama su potrebni PVO sistemi i druga pomoć u odbrani, a ne okretanje pogleda i duge diskusije. Ja sam zahvalan svima onima u svijetu koji instinski podržavaju Ukrajinu u njenoj životnoj borbi. Zahvaljujem se svakom lideru koji neće ostati nijem i koji će nastaviti nas podržava i osuđuje ruski teror" zaključio je Zelenski.