Svijet

"RUSI NEĆE UĆI U HARKOV, PRESTANITE TO DA PRIČATE": Gradonačelnik kaže da nema PLAN B

Izvor Kurir

"Oni neće ući u Harkov. Prestanite to da pričate! Ja sam uvjeren u to" odgovorio je gradonačelnik.

Izvor: HANDOUT / AFP / PROFIMEDIA

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkova, izjavio je da je uvjeren da ruske okupacione snage neć biti u stanju da dopru do drugog po veličini grada u Ukrajini.

To prenosi Ukrajinska pravda koja navodi da je jučerašnja izjava Terehova uslijedila nakon nedelja propagande plasirane iz Kremlja o prijetnji koja se nadvila nad Ukrajincima u Harkovu.

Navodi se da je Terehov upitan da li ima plan B za slučaj da Rusi uđu u Harkov.

"Oni neće ući u Harkov. Prestanite to da pričate! Ja sam uvjeren u to" odgovorio je gradonačelnik.

On je izveo uvjerenje da će ukrajinska vojska, vlasti i narod Harkova braniti grad do kraja.

Terehov je rekao da nije napustio grad ni prilikom prvog pokušaja da ga zauzmu na početku rata i da ne namjerava da ga napušta ni u budućnosti.

Ukrajinska pravda prenosi da je Terehov citirao i sociološka istraživanja koja ukazuju da je ogromna većina građana Harkova proukrajinski orijentisana.

"Zašto je Harkov smatran proruskim gradom? Mi smo se veoma vrijeđali zbog toga. 95 odsto stanovnika Harkova gaje ozbiljna proukrajinska osjećanja, tri odsto su proruski orijentisani, a dva odsto stalno mijenjaju mišljenje. Niko nas (stanovnike Harkova) ne smatra sada proruski opredijeljenim. Mi smo svima dokazali da smo proukrajinski orijentisani" zaključio je Terehov.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio u radnoj posjeti Harkovskoj oblasti i to na jednoj od žarišnih tačaka na frontu gde Rusi napreduju prema Kupjansku u sjeveroistočnom dijelu te oblasti.

"Održao sam sastanke sa svima koji su zaduženi za zaštitu (Harkovske) oblasti. Vlada će javno obznaniti sve detalje" kazao je Zelenski u video poruci objavljenoj u utorak uveče.

Ruski nezavisni medij Meduza, čije je sedište u Letoniji, nedavno je citirao izvore bliske Kremlju koji su ocenili da ruske "političke elites" smatraju da je moguće da bi Putin mogao da pokuša da zauzme Harkov i da tako postepeno okonča "specijalnu vojnu operaciju", kako u Rusiji zov ovaj rat.

Ukrajinska pravda podseća da je Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, kazao da ona sprovodi radove velikih razmera sa ciljem utvrđivanja teritorija ka kojima bi ruske snage mogle da pokrenu ofanzivu.

Izvor: Kurir/EPA Sergey Kozlov

Navodi se da je Sirski ocijenio da bi napad na Harkov bio fatalna greška Rusije.

Gradonačelnik Terehov je ranije izjavio da, uprkos stalnim ruskim napadima na Harkov, ni gradske vlasti ni vojska u ovom trenutku ne smatraju neophodnom evakuaciju civila.

Izvor: HANDOUT / AFP / PROFIMEDIA