Svijet

"UČINIĆEMO SVE DA ZAŠTITIMO IZRAEL"! Bajden obećao podršku u slučaju napada Irana, eskalacija sukoba na pomolu

Autor Aleksandra Virijević

Izrael ima jaku podršku od strane SAD, rekao je američki predsjednik Džozef Bajden.

Izvor: Youtube/ CNN/Screenshot

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD podržati Izrael u slučaju eventualnog napada Irana. On je obećao Izraelu “čeličnu” američku podršku usred straha da bi Teheran mogao da pokrene odmazdu za napad u kojem su ubijeni visoki iranski oficiri, prenosi BBC. Bajden je upozorio da Iran prijeti pokretanjem “značajnog napada” nakon što je Izrael prije deset dana napao Iranski konzulat u Siriji.

"Kao što sam rekao premijeru Netanijahuu, naša posvećenost bezbjednosti Izraela protiv ovih prijetnji od Irana i njegovih saveznika je gvozdena. Dozvolite da ponovim, gvozdena", istakao je američki predsjednik.   

"Učinićemo sve što možemo da zaštitimo sigurnost Izraela", dodao je on.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana ranije takođe zaprijetilo osvetom za napad, uključujući i vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hamneija koji je kazao da "taj zli režim mora biti kažnjen i biće kažnjen".

Ranije u srijedu iranski čelnik je rekao da je izraelski napad na Damask jednak napadu na sam Iran. “Kada su napali područje našeg konzulata, bilo je kao da su napali našu teritoriju”, rekao je ajatolah Ali Khamenei u govoru koji je prenosila televizija.

Strah od eskalacije sukoba

Još nije jasno u kakvom bi obliku mogao biti napad odmazde. Direktan udar Irana na Izrael rizikovao bi da prouzrokuje još veću eskalaciju sukoba, a analitičari kažu da Iran nema vojne sposobnosti za značajniju konfrontaciju.

U nedjelju je iranski državnik upozorio da izraelske ambasade “više nisu sigurne”, sugerišući da bi zgrade konzulata mogle da budu potencijalne mete. Stručnjaci su, takođe, istakli da bi Iran mogao ciljati Izrael kibernetičkim napadom.

Prema izvještaju Ministarstva zdravstva u Gazi, više od 33.000 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u izraelskom napadu na Gazu. Sukob je pokrenuo Hamasov napad od 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi u Izraelu, a 253 taoca su zarobljena.

BONUS VIDEO: