Svijet

"U SLUČAJU IRANSKOG NAPADA, IZRAEL ĆE REAGOVATI I NAPASTI UNUTAR IRANA": Šef diplomatije Kac prijetio IRANSKOM VOĐI

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Izrael Kac, izraelski ministar spoljnih poslova, je danas saopštio da će njegova zemlja napasti Iran ako ta zemlja pokrene napad sa svoje teritorije na Izrael.

Izvor: Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Profimedia, AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Ukoliko Iran izvrši napad sa svoje teritorije, Izrael će reagovati i napasti unutar Irana - napisao je Kac na društvenoj mreži X (bivši Tviter) u postu u kojem je tagovao Alija Hamneija, vrhovnog vođu Irana.

Njegova izjava dolazi usred zaošrtravanja tenzija između dvije zemlje, nakon napada izraelske vojske na ambasadu Irana u Damasku početkom aprila u kome je poginulo 16 ljudi, uključujući sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, dva generala, četiri Sirijca i jedan pripadnik Hezbolaha.

Izvor: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia


Šef izraelske diplomatije je na društvenoj mreži Iks napisao da "ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran".

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei ponovo je danas uputio prijetnje Izraelu koji će, kako je rekao, biti "kažnjen" zbog napada u Siriji.

Izvor: IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE / ZUMA PRESS / PROFIMEDIA


"Podli režim je napravio grešku. Mora biti kažnjen i biće kažnjen", rekao je ajatolah Hamnei u govoru koji je emitovan uživo povodom Ramazanskog bajrama.


Iran i Sirija su za pomenuti vazdušni napad okrivili Izrael, koji nije zvanično potvrdio svoju umiješanost.

Iran koji ne priznaje postojanje izraelske države, podržava antiizraelske militantne organizacije poput palestinske grupe Hamas i libanskog Hezbolaha, a navodno potpomaže i pobunjenike Huti u Jemenu.