Svijet

EVROPSKI GRAD PRKOSI TEHNOLOGIJI! Nema skrolovanja na telefonu u javnosti, djeci zabranjeno gledanje u ekran!

Autor Nevena Davidović

Mjesto sa manje od 2.000 stanovnika zabranilo je skrolovanje na pametnim telefonima u javnosti.

Izvor: Unsplash

Prelijepo francusko selo Sen-Por koje ima manje od 2.000 stanovnika poznato je po svojim prirodnim ljepotama i arhitekturi, ali svjetsku popularnost steklo je zbog jedne neobične odluke lokalnih vlasti. U ovom selu smještenom južno od Pariza važi specifičan propis - zabranjeno je skrolovanje telefona u javnosti.

Stanovnici ovog sela odlučili su da se upuste u "digitalnu detoksikaciju", pa su tako na referendumu izglasali zabranu skrolovanja na pametnim telefonima u javnosti. Odrasli i djeca više ne mogu da skroluju na telefonima dok šetaju ulicom, sjede na klupi u parku, u prodavnicama, kafićima, restoranima. Roditelji koji čekaju djecu ispred škola takođe ne mogu da skroluju na telefonu.

Ova inicijativa ima za cilj ograničenje upotrebe pametnih telefona u javnosti, posebno tokom šetnje, zabranjujući istovremeno hodanje i skrolovanje na pametnom telefonu. Predsjednik mjesne zajednice objasnio je da se ne radi o potpunoj zabrani korišćenja telefona, već o podsticanju ljudi da se suzdrže od korišćenja pametnih telefona u situacijama kada to nije neophodno. Ova mjera je predložena kako bi se podstakla veća pažnja i interakcija među građanima.

U selu su postavljeni znaci na kojima je precrtan pametni telefon, jasno označavajući područja na kojima je zabranjeno skrolovanje. Međutim, mnogi turisti postavljaju pitanje kako da koriste aplikaciju mapa na telefonu. Lokalno stanovništvo ima odgovor i na to - jednostavno, pitajte nekoga u blizini.

Iako su lokalni zakonodavci imali želju da svoje stanovnike "odmore" od modernih tehnologija, policija je naišla na niz problema. Oni nisu u mogućnosti da u potpunosti sprovedu ovu zabranu, zato što u Francuskoj ne postoji zakon izglasan u parlamentu koji se odnosi na ovakvu vrstu zabrane.

Ovo selo poznato je po još jednom striktnom propisu koji se tiče djece i upotrebe pametnih uređaja. Donijeta je uredba u kojoj se između ostalog navodi da "nema ekrana bilo koje vrste", prenio je Guardian. Ukoliko roditelji potpišu pismeni sporazum da svom dietetu ne daju pametni telefon prije 15. godine, seoske vlasti će obezbijediti stariji model telefona, na kom može samo da obavlja razgovore.