Svijet

KATASTROFA U RUSIJI POSTALA JOŠ VEĆA! Brana u Orsku PROBIJENA na još jednom mjestu, u potopljenom gradu NALAZE TIJELA

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

U ruskom gradu Orsku, koji je gotovo u potpunosti poplavljen, pukla je brana na još jednom mjestu, zbog čega se evakuišu stanovnici sela Nikel.

Izvor: Kurir/ Printscreen/RIA Novosti

U petak je u Orsku u Orenburškoj oblasti pukla brana koja je štitila grad od rijeke Ural. Kako je pojasnio gradonačelnik Vasilij Kozupica, oštećena je na dva mjesta.

Kako je pojasnilo tužilaštvo, do nesreće je došlo zbog neblagovremeno preduzetih mjera na održavanju hidrauličke konstrukcije.

Istražni komitet Rusije otvorio je krivični postupak po člancima kršenje pravila bezbjednosti tokom građevinskih radova i nepažnja.

Polovina takozvanog Starog grada bila je u zoni poplave. Spasioci su tamo pronašli tijela dvojice starijih muškaraca, ali prema izvještajima nadležnih njihova smrt nije povezana sa utapanjem.

U subotu ujutro vodostaj je dostigao kritične nivoe. Prema riječima stručnjaka, očekuje se spuštanje nivoa vode tek za jednu i po do dvije nedelje. Takođe su primijetili da se ovakva poplavna situacija kao što je u Orsku dešava jednom u 100 godina.

Prema poslednjim podacima, u gradu je poplavljeno 2.450 kuća. U Orenburškoj oblasti je vanredno stanje.