Svijet

KATASTROFALNA SUŠA I NESTAŠICA SLATKE VODE: Na jugu Vijetnama proglašeno VANREDNO STANJE

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Hiljade Vijetnamaca suočava se sa ozbiljnom nestašicom vode za piće zbog suše i infiltracije morske vode u delti Mekonga, što je navelo vlasti na jugu zemlje da proglase vanredno stanje.

Izvor: Kurir/Epa

Posebno je pogođen okrug Tan Fu Dong u južnoj provinciji Tien Giang, koji se nalazi u delti rijeke Mekong, oko 60 kilometara južno od Ho Ši Mina.

Infiltracija morske vode u podzemne i površinske vode ozbiljno je uticala na žetvu i pristup pijaćoj vodi za 43.000 stanovnika te oblasti, javila je tamošnja agencija VNA.

Proglašeno je vanredno stanje zbog nestašice vode za piće u okrugu Tan Fu Dong, a vladine agencije su pozvane da "snabdijevaju ribnjake i rezervoare slatkom vodom kako bi obezbijedili vodosnabdijevanje stanovnika", dodala je agencija.

Više od mjesec dana, jug Vijetnama se suočava sa dugim toplotnim talasom koja izaziva infiltraciju morske vode u delti Mekonga.

Oko 80.000 hektara pirinčanih polja i voćnjaka moglo bi da bude pogođeno tim vremenskim fenomenom, pokazalo je tamošnje istraživanje Naučnog instituta za vodoprivredu.

Tokom 2016. u Vijetnamu je zabilježena najveća suša u poslednjih 100 godina, kada je stradalo više od 160.000 hektara usijeva.