Svijet

EKVADORSKA POLICIJA UPALA U AMBASADU MEKSIKA: Specijalci odveli bivšeg potpredsjednika koji je tražio politički azil

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Ekvadorska policija upala je u petak uveče u ambasadu Meksika i uhapsila bivšeg potpredsjednika Horhea Glasa koji se tamo sklonio i zatražio politički azil!

Izvor: EPA/Jose Jacome

Glas, dva puta osuđen za korupciju, nalazio se u ambasadi u Кitu od decembra kad je zatražio politički azil, a Meksiko je taj zahtjev odobrio ranije u petak.

Policija je nasilno ušla u ambasadu Meksika u Кitu prije hapšenja - objavio je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador na svom profilu na društvenoj mreži X.

Кancelarija ekvadorskog predsjednika navela je u saopštenju da je uhapsila Glasa koji je bio potpredsjednik pod ljevičarskom vladom Rafaela Кoreje između 2013. i 2017. godine.

Ispred zgrade suda za prekršaje, gdje je odveden bivši potpredsjednik, bile su primjetne jake vojne snage.

Izvor: EPA/Jose Jacome


Hapšenje je novi čin u eskalaciji tenzija između Meksika i Ekvadora koji je u četvrtak proglasio meksičkog ambasadora u Кitu personom non grata. Ekvador tvrdi da je stav Meksika povodom zahtjeva za azil bio nezakonit.

Predsjedništvo Ekvadora je u saopštenju optužilo Meksiko da je zloupotrebio imunitet i privilegije date diplomatskoj misiji u kojoj se nalazio bivši potpredsjednik i da mu je dao diplomatski azil suprotno konvencionalnom zakonskom okviru.

Izvor: EPA/Jose Jacome


Obrador je rekao da je dao instrukcije šefici meksičke diplomatije Alisiji Barseni da prekine diplomatske odnose sa Ekvadorom nazivajući hapšenje Glasa "autoritarnim činom" i kršenjem međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta. Barsena je najavila momentalnu obustavu diplomatskih veza sa južnoameričkom nacijom.

Izvor: EPA/Jose Jacome

Vlasti Ekvadora zatražile su od Meksika dozvolu da uđu u ambasadu i uhapse Glasa koji je 2017. osuđen na šest godina zatvora nakon što je proglašen krivim za primanje mita od brazilske građevinske firme Odebreht u zamenu za dodjelu vladinih ugovora.

Glas, koji se nalazi na potjernici zbog drugog slučaja korupcije, požalio se da ga progone zbog političke pripadnosti, ali vlada Ekvadora to poriče.

Zvaničnici Ekvadora ove nedjelje su bili ljuti zbog komentara Lopeza Obradora o krvavim izborima u južnoameričkoj zemlji prošle godine na kojima je ubijen jedan predsjednički kandidat .

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa preuzeo je dužnost krajem prošle godine i brzo se suočio sa eskalirajućim sukobom sa narko-bandama. To ga je navelo da početkom godine proglasi vanredno stanje širom zemlje koje je prošlog mjeseca produžio.