Svijet

KAKVA ĆE BITI SUDBINA POSADE? Nakon užasne nesreća u Baltimoru, na brodu ostala zarobljena 21 OSOBA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Nakon što se most Frensis Skot Ki u Baltimoru srušio, skoro dvadesetak mornara ostalo je nasukano na brodu koji je učestvovao u nesreći.

Izvor: Kurir/ Printscreen

Većina posade Dalija, kontejnerskog broda od 289 metara, je iz Indije. Jedan je lakše povrijeđen kada se brod sudario sa mostom. U urušavanju je poginulo šest osoba. Istražitelji rade na utvrđivanju šta je tačno izazvalo sudar, a nejasno je kada će posada moći da napusti plovilo.Evo šta znamo o ljudima na brodu Dali i njihovoj trenutnoj situaciji.

Šta znamo o posadi?

Ukupno je 21 član posade bio na brodu Dali u trenutku nesreće, koja se dogodila samo nekoliko minuta nakon 27-dnevnog putovanja broda do Šri Lanke.Indija je potvrdila da su njih 20 državljani Indije. Državna statistika pokazuje da je 315.000 Indijaca zaposleno u globalnoj pomorskoj industriji, oko 20% od ukupnog broja. Indijci su u tom sektoru drugi nakon Filipinaca.Jedan član posade je iz Šri Lanke, saopštila je obalska straža SAD.

Indijski zvaničnik je prošle nedelje rekao da je posada dobrog zdravlja, uključujući i jednog člana sa lakšom povredom, zbog čega su bili potrebni šavovi.Malo toga se javno zna o posadi, njihovom poreklu ili njihovom iskustvu.

Kako su članovi posade?

Među nekolicinom ljudi koji su bili u kontaktu je Džošua Mesik, izvršni direktor Međunarodnog centra za pomorce u Baltimoru, neprofitne organizacije koja radi na zaštiti prava pomoraca. Mesik je rekao za Bi-Bi-Si da je razmenio WhatsApp poruke sa ekipom nakon što je organizovao isporuku paketa nege koji je uključivao ViFi pristupne tačke.On ih je opisao kao "zveckane" i uglavnom ćute o svojoj situaciji dok se istraga odvija.„Oni uopšte ne govore mnogo nikome ko je bio u kontaktu sa njima“, rekao je Mesik. "Nisu imali vaj-faj sve do subote i zapravo nisu znali kakva je percepcija ostatka svijeta. Nisu bili sigurni da li ih okrivljuju ili demonizuju. Jednostavno nisu znali šta da očekuju ."

Dodao je: „Oni su takođe u veoma osjetljivoj situaciji. Ono što mogu da kažu može da se odrazi na kompaniju. Pretpostavljam da im je savjetovano da za sada zadrže niski profil."Endru Midlton, koji vodi Apostleship of Sea - program koji služi za brodove koji prolaze kroz Baltimor - rekao je da je bio u kontaktu sa posadom "nekoliko puta dnevno" od sudara.

Kažu da su svi dobro“, rekao je on.

Kada će im biti dozvoljeno da napuste brod? Vlasti su saopštile da – za sada – ne postoji plan za iskrcavanje Dalijeve posade, koja još uvek radi na održavanju broda. Malo je verovatno da će napustiti plovilo dok se ne pomjeri - komplikovan i potencijalno dug proces.U petak, admiral obalske straže Šenon Gilrit rekao je da je pomeranje Dalija sekundarni prioritet u odnosu na ponovno otvaranje luke Baltimor i brodskog kanala.

Čak i u normalnim okolnostima, iskrcavanje posada stranih državljana sa brodova u američkim lukama zahtijeva značajnu papirologiju.Pored viza, mornari moraju imati važeće propusnice za obalu koje im omogućavaju da siđu sa broda. Takođe im je potrebna pratnja da ih odveze od broda do kapije terminala, iako tu funkciju mogu obavljati razne neprofitne organizacije koje rade sa pomorcima u tom području.

Nejasno je da li Dalijeva posada ima potrebnu dokumentaciju za iskrcavanje.

Jedinstvena komanda koja nadgleda odgovor na nesreću u Baltimoru rekla je Bi-Bi-Siju u ponedeljak da nije jasno koliko će istraga trajati i "dok se proces ne završi, posada će ostati na brodu".Chirag Bahri, veteran iz Indije, koji sada služi kao menadžer međunarodnih operacija Međunarodne mreže za dobrobit i pomoć pomorcima sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da vjeruje da će vjerovatno biti pitanje mjeseci dok se svi mornari ne budu mogli vratiti kući.„Možda bi posle nekoliko nedelja neki od mlađih rangova mogli biti vraćeni kući“, rekao je on.„Ali može biti da su viši činovi i dalje obavezni da završe formalnu istragu i da se drže u SAD.

Šta treba posadi?

Posada Dalija je dobro snabdjevena hranom, vodom i drugim zalihama prvobitno namenjenim za njihovo putovanje na Šri Lanku.Posada će takođe moći da prima pakete od neprofitnih organizacija koje rade sa pomorcima, za koje je gospodin Mesik rekao da će uključivati peciva i druge poslastice.Hitnije potrebe su psihološke, kažu gospodin Mesik i gospodin Bahri.Mnogi od pomoraca - koji su mladi - će se okrenuti video igricama i društvenim medijima kako bi proveli vrijeme.

„Najsrećniji [brodovi] su oni na kojima se posada može okupiti i uživati u međusobnom društvu“, rekao je Mesik. "Ali to nije uvjek slučaj."Gospodin Bahri je rekao da očekuje da će posadi biti potrebna podrška mentalnog zdravlja nakon incidenta i intenzivne medijske pažnje o tome šta je pošlo naopako i ko je, ako je iko, kriv."Svi sada pokušavaju da riješe slučaj. To mora da prestane", rekao je on.„Pomorci su vjerovatno već traumatizovani i pod stresom. Još uvek su na brodu u stranoj zemlji. Trebalo bi da stojimo uz njih i uvjerimo ih da im neće biti suđeno u ovom trenutku potrebe.“

Tagovi