Svijet

"AKO ŽELITE MIR, PRIPREMITE SE ZA RAT": Lukašenko se oglasio nakon početka vojnih vježbi na granicama sa EU i Ukrajinom

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Bjeloruska vojska započela je vojne vježbe 2. aprila u blizini svojih granica sa Poljskom i Litvanijom na zapadu i Ukrajinom na jugu, saopštilo je ministarstvo odbrane zemlje.

Izvor: Kurir/EPA/TATYANA ZENKOVICH

Bjelorusija redovno održava vojne vježbe, uključujući i blizu svojih granica sa Ukrajinom i EU.

Vježbe, za koje je ministarstvo odbrane saopštilo da imaju za cilj da simuliraju odbrambene scenarije u slučaju primjene vanrednog stanja, biće održane u zapadnoj Hrodnoj oblasti i južnoj Homeljskoj oblasti, sjeverno od ukrajinske granice.

Dok su vježbe bile u toku, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da se Bjelorusija "sprema za rat" iako zemlja ne želi da ratuje, prenio je državni medij Belta.

„Ako želite mir, pripremite se za rat“, rekao je Lukašenko i dodao da Bjelorusija „nema potrebe da nikome prijeti“.

Bjelorusija je poslednji put izvela vojne vježbe sredinom marta 2024. godine , održavši, kako je rekla, „sveobuhvatnu” provjeru borbene gotovosti vojske.

Bjelorusija je blizak saveznik Moskve i pružila je široku podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu u punom obimu , odnosno dozvoljavajući ruskim trupama da pokrenu neuspješnu ofanzivu na Kijev sa svoje teritorije 2022. Uprkos tome, bjeloruska vojska nije direktno učestvovala u ruskom ratu.

Kao odgovor na agresivno držanje Bjelorusije, Letonija i Litvanija su se u januaru 2024. dogovorile da izgrade pojačanu odbranu granice .

Poljska je takođe u novembru 2023. rekla da će rasporediti tenkovski bataljon na bjeloruskoj granici.