Svijet

MOSKVA TRAŽI IZRUČENJE ŠEFA SBU! Maljuka optužuju za terorizam i ubistva na teritoriji Rusije, stigao ODGOVOR KIJEVA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Moskva je od Kijeva zatražila izručenje većeg broja ljudi, uključujući šefa Službe bezbJednosti Ukrajine, koji su osumnjičeni da stoje iza izvršenja "terorističkih" djela na ruskoj teritoriji, a ukrajinske vlasti su taj zahtJev ocIJenile kao "bezvrijedan".

Izvor: Profimedia

Kijev post prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije juče u saopštenju ponovilo tvrdnju da je napad u koncertnoj dvorani na obodu Moskve, u kojem je 22. marta ubijeno 144 ljudi, povezan s Ukrajinom i optužilo ovu zemlju za veliki broj napada i likvidacija na teritoriji Rusije.

Ruske vlasti su optužile Kijeva za povezanost sa masakrom u Moskvi uprkos tome što je odgovornost za taj napad preuzela Islamska država u pokrajini Horasan.

Navodi se da se rusko ministarstvo pozvalo na dvije međunarodne konvencije o borbi protiv terorizma i poručilo da je od Ukrajine zatražilo "trenutno hapšenje i izručenje" većeg broja ljudi, uključujući tu i Maljuka.

Iz Moskve je navedeno da je Maljuk priznao da je "organizovao bombaški napad na Krimski most u oktobru 2022. i otkrio detalje organizacije drugih terorističkih napada".

Kijevf post podsjeća da je Rusija pripojila Krim 2014, ali je to poluostrvo međunarodno priznato kao dio Ukrajine.

Navodi se da ruske vlasti od "kijevskog režima zahtevaju trenutni prekid bilo kakve podrške terorističkim aktivnostima, izručenje odgovornih i nadoknadu štete nanete žrtvama".

Kijev post navodi da nije jasno na koji način je Rusija predala ove zahteve, s obzirom da je Ukrajina zaoštrila diplomatske veze sa Moskvom ubrzo nakon početka ruske invazije u februaru 2022.

Navodi se da je SBU saopštenje ruskog ministarstva nazvala "bezvrijednim" i "ciničnim".

Izjave o terorizmu su posebno cinične pošto dolaze iz terorističke zemlje - navedeno je iz SBU.

Ukrajinski medij navodi da je Maljuk prošle nedelje odbacio zahtev Moskve za njegovim hapšenjem.

On je usIJledio nakon što je Maljuk u televizijskom intervjuu izneo detalje o ubistvima protvnika Ukrajine na tlu Rusije.