Svijet

RUSIJA IMA PAKLENI PLAN ZA UHAPŠENE TERORISTE?! Stigla šokantna vijest: Moskva razmatra da suđenje prepusti državi

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Rusija nakon stravičnog terorističkog napada u Moskvi razmatra da ukine moratorijum na smrtnu kaznu!

Izvor: Profimedia

Za grupu terorista, koji su prema posljednjim podacima usmrtili 144 osobe u koncertnoj dvorani Krokus u Moskvi, javnost i veliki broj zvaničnika su zatražili smrtnu kaznu, a sada se pojavila nova opcija.

Suđenje bi prema navodima Komersanta moglo biti prebačeno u Bjelorusiju s obzirom na to da su u terorističkom napadu ubijena i najmanje tri bjeloruska državljana.

Bjelorusija i dalje ima smrtnu kaznu u zakonodavstvu i ima pravo da sudi počiniocima terorističkog napada u Кrokusu zbog smrti svojih građana - izjavila je predstavnica ruske Dume Marija Butina i dodala da se pregovori o tome već vode preko nadležnih organa.

Bjelorusija bi na osnovu toga dakle mogla da zatraži izručenje svih uhapšenih koji su učestvovali u terorističkom napadu u Moskovskoj oblasti.

Dobro sam upoznata sa bjeloruskim zakonodavstvom, uključujući i smrtnu kaznu, koja važi. U ovom slučaju se radi o ubistvu dvoje ili više ljudi tako da imate isto pravo da sudite tim ljudima kao i Ruska Federacija - rekla je Butina bjeloruskoj državnoj televiziji Bjelorusija 1.

Optuženi se prema njenim riječima zbog moratorijuma na smrtnu kaznu u Rusiji nadaju da će izbjeći najstrožu presudu.

Hajde da sačekamo da vidimo jer su pregovori u toku - dodala je Butina.

Duma će prema navodima ruskih medija raspravljati o ukidanju moratorijuma na smrtnu kaznu. Izvijestija navodi da je najprije planirano pokretanje javne rasprave i da se očekuje da se u međuvremenu i Ustavni sud izjasni o tom predlogu.

Međutim, čak i kad bi Rusija vratila smrtnu kaznu, to ne bi uticalo na počinioce terorističkog napada u Moskvi, navodi Izvestija.