Svijet

NOVI ŠEF UKRAJINSKE BEZBJEDNOSTI GODINAMA OBUČAVAN U RUSKOM FSB!

Izvor Kurir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je prošle nedelje Oleksija Danilova, dugogodišnjeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine (RNBO) i na tu funkciju doveo Oleksandra Litvinjenka, dosadašnjeg šefa spoljne obaveštajne službe.

Izvor: Tweet/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Kijev post navodi da je RNBO okuplja ministre i najviše ukrajinske zvaničnike odgovorne za bezbjednosna, policijska i vojna pitanja.

Kijev post navodi da je RNBO okuplja ministre i najviše ukrajinske zvaničnike odgovorne za bezbjednosna, policijska i vojna pitanja.

Zvanično se na čelu RNBO nalazi Zelenski, ali svakodnevnim operacijama ovog savjeta upravlja sekretar kojeg postavlja predsjednik Ukrajine, a to će od sada biti Litvinjenko.

Izvori Kijev posta navode da je ovaj 52-godišnjak dobro pripremljen za obavljanje ove funkcije.

Navodi se da on ima široko obrazovanje pošto je nakon diplomiranja na kijevskom Nacionalnom univerzitetu obavljao staž u Kanadi, Nemačkoj i na Kraljevskom koledžu studija odbrane u Londonu.

Ipak, u kontekstu aktuelnog rata Ukrajine i Rusije interesantniji je jedan drugi dio biografije Litvinjenka.

On je od 1989. do 1994, dakle od prerioda prije raspada Sovjetskog saveza pa do nekoliko godina nakon formiranja nezavisnih država, uključujući Ukrajinu, na teritoriji bivšeg SSSR, bio na akademiji ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice nekadašnjeg KGB) from 1989 to 1994.

Kijev post navodi da je zbog ove stavke iz njegove biografije Litvinjenko izazvao priličnu zabrinutost javnosti i osude na društvenim mrežama, ali i bilo kakvu reakciju opozicionih političara.

Jedan od izvora ukrajinskog medija kazao je da se mislilo da Litvinjenko, zbog godina provedenih na akademiji FSB, neće moći da obavlja funkciju višu od pozicije zamjenika sekretara RNBO, koju je držao u vreme bivšeg predsjednika Petra Porošenka.

Navodi se da je Litvinjenko u poslednjih 10-15 godina bio na različitim upravljačkim funkcijama i da su ga oni koji su ga upoznali opisali kao "profesionalca", "iskusnu osobu" i "patriotu".