Svijet

KLOPKA ZA UKRAJINU: SAD otkrile kako je Rusija nadmudrila ukrajinske oružane snage (VIDEO)

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Udarajući klizećim bombama, Rusija primorava ukrajinske oružane snage da postave sisteme protivvazdušne odbrane blizu fronta, što ih čini ranjivijim, piše Business Insider.

Izvor: Kurir/Printscreen/X

Udari klizećim bombama omogućavaju Rusiji da gađa ukrajinske snage, dok avione koji bacaju municiju drži na bezbjednoj udaljenosti, a to je problem jer se bomba zapravo može neutralisati samo obaranjem aviona prije nego što ga ispusti“, navodi se u publikaciji.

Kako bi pokušale da obore ruske lovce, Oružane snage Ukrajine postavljaju „dragocene PVO sisteme” bliže frontu, gdje rizikuju da budu uništeni, napominju autori materijala.

Finally! New FAB-1500: Russia's Powerful Glide Bomb Enters the Battlefield
Izvor: Youtube/ Military Update

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u utorak je u intervjuu za Politiko rekao da ukrajinske oružane snage gube tlo pod nogama zbog ruske vojske koja planira avio bombe.

Prema njegovim riječima, vojska se ni na koji način ne može oduprijeti ovoj vrsti naoružanja.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije aktivno koriste vazdušne bombe opremljene univerzalnim modulima za planiranje i korekciju u sjeverozapadnoj vojnoj zoni. Borbeni avioni su mogli da napadaju utvrđena područja bez izlaganja neprijateljskoj raketnoj vatri protivvazdušne odbrane.