Svijet

FINANSIRANJE RATA: Palestinci ginu i gladuju, Amerika odobrila novi paket pomoći Izraelu vrijedan milijardu dolara

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena juče je odobrila slanje bombi i vojnih aviona vrijednih milijarde dolara Izraelu.

Izvor: Kurir/X@manniefabian

Novi paket, prema riječima zvaničnika Pentagona i Stejt departmenta, uključuje 25 aviona F-35 u vrijednosti 2,5 milijarde dolara i više od 1.800 bombi MK84 od 900 kilograma i MK82 bombi 500 od 225 kilograma, piše "Vašington post".

Paket dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa snažnim međunarodnim kritikama zbog svoje kontinuirane kampanje bombardovanja i kopnene ofanzive u Gazi i dok ga neki članovi Bajdenove stranke pozivaju da smanji američku vojnu pomoć, piše "Gardijan".

Najavljeni plan velike kopnene ofanzive Izraela na Rafu povećao je tenzije između Vašingtona i Tel Aviva nakon što je predsjednik SAD Bajden izrazio protivljenje tom planu, a SB UN donio rezoluciju o obustavljanju vatre do kraja Ramazana.

Izrael tvrdi da je takva ofanziva neophodna da bi pobijedio Hamas.

Bajden je u petak priznao „bol koji osjećaju“ mnogi arapski Amerikanci zbog rata u Gazi i podrške SAD Izraelu i njegovoj vojnoj ofanzivi.

Ipak, obećao je nastavak podrške Izraelu uprkos sve većem javnom razdoru sa Benjaminom Netanjahuom, izraelskim premijerom.

Bijela kuća je odbila da komentariše transfere oružja.