Svijet

NETANJAHU ODOBRIO NOVE PREGOVORE O PRIMIRJU U GAZI

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je nove razgovore o prekidu vatre u Gazi.

Izvor: Profimedia

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Netanjahu je pristao na nove pregovore dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Netanjahuovog kabineta je saopšteno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu narednih dana.

Međunarodni krivični sud u Hagu 28. marta saopštio je da se "Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi, već je ona prisutna".

Direktor agencije Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice Filipe Lazarini objavio je na mreži X da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".

Sud je u januaru presudio da Izrael mora da obezbijedi "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je usvojio Savjet bezbjednosti UN, borbe su nastavljene, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Šifa, 12. dan zaredom.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da su tokom noći širom enklave stradale desetine ljudi.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je nakon napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra.

Prema izraelskim podacima, Hamas je tokom napada ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteo oko 250 talaca.

U izraelskoj kampanji poginulo je najmanje 32.620 Palestinaca, uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas u Gazi, čiji su veliki dijelovi razoreni.