Svijet

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI NAMJERE PEKINGA: Pogledajte TAJNI POLIGON usred pustinje na kome vježba kineska vojska

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Кina je napravila maketu ključne oblasti glavnog grada Tajvana na poligonu za vojnu obuku u pustinji na sjeveru zemlje!

Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia, Printscreen/Twitter

Na satelitskim snimcima se vide makete predsjedničke palate i drugih vladinih zgrada. Maketa, kao i druge prije nje, izgleda da ukazuje na namjere i fokus Кine iako je njegova upotreba neizvjesna.

Slike lažne mete, koja se nalazi u pustinji u sjevernoj kineskoj Unutrašnjoj Mongoliji, počele su nedavno da kruže društvenim mrežama. Tajvanski odbrambeni analitičar Džozef Ven objavio je u ponedjeljak satelitski snimak i poređenje sa mapom stvarnog područja u Tajpeju.

Ven je primijetio da maketa pokriva veći dio okolnog područja kancelarije i da se nalazi se prostoru koji izgleda kao poligon za bombardovanje iz vazduha. Maketa u poređenju sa stvarnom mapom oblasti izgleda relativno realistično sa sve putevima i okolinom predsjedničke kancelarije koja veoma podsjeća na pravo mjesto u glavnom gradu Tajvana.


Satelitske slike koje je objavio Planet Labs pokazuju da poligon postoji najmanje od decembra 2022. godine.

Nije jasno kad je tačno napravljena maketa, ali nije prva. Još 2014. i 2015. godine satelitski snimci su pokazivali maketu tajvanske predsjedničke kancelarije u Zurieu, takođe u Unutrašnjoj Mongoliji, a video snimak koji je CCTV emitovala u julu 2015. prikazao je kineske trupe kako vježbaju napad na lažnu zgradu. Maketa kancelarije bila je ubjedljiva replika. Slike sa kineskih veb portala pokazivale su da vojnici ulaze u zgradu i vrše neku vrstu racije.

Tajvanski ministar odbrane Čiu Кuo-čeng, upitan od strane novinara da prokomentariše makete, navodi da svaka zemlja može da imitira tuđe objekte i područje i dodaje da bi tajvanska vojska takođe mogla da izvodi vojne vežbe na simuliranim lokacijama.

Кina je takođe ranije gradila makete američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova na poligonima za obuku na kojima je vjerovatno testirala i poboljšavala svoje rakete.