Svijet

POSLE MOSKVE SLIJEDI NAPAD U EVROPI? Centar operacija ISIS-K u Turskoj

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Islamska država u pokrajini Horasan (ISKP ili ISIS-K), teroristička organizacija koju su osnovali odmetnuti pripadnici avganistanskih talibana, preuzela je odgovornost za masakr u Moskvi, a stručnjaci kažu da on ukazuje na promjene u djelovanju islamista.

Izvor: X/Censored Men/Screenshot

Njujrork tajms navodi da je ISIS-K nastao 2015, a na međunarodnoj džihadističkoj sceni pojavili su se 2021. nakon što su talibani, koje ovi islamisti optužuju za izdaju zbog saradnje sa Rusima, zbacili vlasu u Kabulu i preuzeli vlast u Avganistanu.

Tokom povlačenja trupa SAD iz te zemlje u avgustu 2021. pripadnici ISIS-K su izveli samoubilački bombaški napad na međunarodnom aerodromu u Kabulu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i najmanje 170 civila.

Od tada talibani pokušavaju da se izbore s ISIS-K u Avganistanu.

Navodi se da su za sada, prema podacima američkih zvaničnika zaduženih za borbu protiv terorizma, talibanske bezbjednosne službe bile u uspješne u sprečavanju ISIS-K da zauzme određenu teritoriju ili regrutuje veći broj bivših talibanskih boraca.

Međutim, broj i ciljevi napada koje ISIS-K su se povećali poslednjih godina, uključujući tu prekogranične upade u Pakistan i sve više planiranih udara u Evropi koji su u većini slučajeva na vreme sprečeni.

Ipak, zapadne obaveštajne procjene ukazuju da je ISIS-K možda već dostigla smrtnosne nivoe sposobnosti za izvođenje napada.

Podsjeća se da je u julu prošle godine u Njemačkoj i Holandiji izvedena koordinisana akcija hapšenja sedmorice državljana Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgistana povezanih sa mrežom ISIS-K.

Izvor: PICTORIAL PRESS LTD / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Oni su optuženi za pripremanje napada u Nemačkoj.

Navodi se da su tri muškarca takođe uhapšena u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija zbog planiranja napada na katedralu u Kelnu 31. decembra 2023.

Te akcije njemačke policije su bile povezane sa tri hapšenja u Austriji i jednim u Nemačkoj koja su izvedena nedelju dana ranije, a sve četiri osobe su osumnjičene da su služili kao podrška ISIS-K.

Američki i drugi zapadni zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma kažu da su ove napade planirali operativci niskog nivoa koji su relativno brzo otkriveni i sprečeni da izvrše teroristički udar.

Do sada se Islamska država u pokrajini Horasan prije svega oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji su pokušavali da izvedu napade u ime ISIS-K - kazala je prilikom svjedočenja u američkom Senatu u novembru prošle godine Kristin S. Abizaid, šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma.

Njujork tajms navodi da sada, ipak, postoje zabrinjavajući znaci koji ukazuju da ISIS-K uči iz sopstvenih grešaka.

Podsjeća se da su u januaru ove godine maskirani napadači upali u katoličku crkvu u Istanbulu i ubili jednu osobu.

Ubrzo potom je Islamska država, putem svoje zvanične agencije Amak, preuzela odgovornost za ovaj napad.

Turske snage bezbjednosti su tada uhapsile 47 ljudi, od kojih su većina bili državljani centralnoazijskih zemalja.

Od tada su bezbjednosne snage Turske u više navrata pokretale operacije protiv osoba osumnjičenih da su pripadnici Islamske države i to ne samo na turskoj teritoriji, nego i u Siriji i Iraku.

U izvještaju koji su u januaru objavile Ujedinjene nacije, nekoliko istraga pokrenutih u Evropi otkrile su globalnu mrežu finansiranja Islamske države, pri čemu je Turska identifikovana kao logistički centar operacija ISIS-K u Evropi.

Zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma navode da su napadi koje je ISIS-K izvela sada u Moskvi i prethodno u Iranu ukazuju da ova teroristička organizacija počinje da pokazuje veću sofisticiranost, odnosno viši nivo planiranja i sposobnost ubacivanja u lokalne ekstremističke mreže.

ISIS-K je u poslednje dvije godine bila usredsređena na Rusiju i često je kritikovala predsjednika Vladimira Putina u svojim propagandnim objavama. ISIS-K optužuje Kremlj da ima muslimansku krv na rukama, pri čemu se misli na intervencije koje je Moskva izvodila u Avganistanu, Čečeniji i Siriji - kaže Kolin P. Klark, analitičar borbe protiv terorizma u "Sufan grupi", bezbjednosnoj konsultantskoj firmi iz Njujorka.