Svijet

POLJSKA AKTIVIRALA BORBENE AVIONE! Udari blizu granice, eksplozije odjekuju Kijevom

Autor Ivana Lazić

Nakon što je Rusija lansirala rakete i bespilotne letilice, Poljska je riješila da "osigura bezbjednost“.

Izvor: YouTube/Printscreen/Jonathan Winton

Poljska je saopštila da je u nedelju ujutro aktivirala avione kako bi "osigurala bezbjednost“ svog vazdušnog prostora nakon što je Rusija lansirala rakete i bespilotne letilice na zapadu ukrajinske oblasti Lavov.

To je uslijedilo nakon što su ukrajinski zvaničnici izvijestili da je Rusija lansirala oko 20 projektila i sedam napadačkih bespilotnih letilica Šahed na zapadnu oblast Lavova, koja se nalazi u blizini granice sa Poljskom, a prijavljeno je više eksplozija u ukrajinskoj prestonici Kijevu.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da su rakete gađale kritičnu infrastrukturu, ali da nisu prijavljene pogođene mete u gradu.

Operativna komanda je na platformi X saopštila da su aktivirani i poljski i saveznički avioni, "što može biti povezano sa pojavom povećanog nivoa buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje“.

"Aktivirane su sve neophodne procedure za obezbjeđivanje bezbjednosti poljskog vazdušnog prostora“, dodala je komanda.

U međuvremenu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je na Telegramu da se u ukrajinskoj prestonici dogodila serija eksplozija, pri čemu su fragmenti projektila pali u okrugu Desnjanski.

"Eksplozije u glavnom gradu. Vazdušna odbrana je aktivna. Ne napuštajte svoja skloništa“, rekao je Kličko. On je dodao da na lice mjesta izlaze vatrogasno-spasilačke jedinice.