Svijet

KOJI JE SLJEDEĆI POTEZ MOSKVE NA TERORIZAM? Ekspert za Rusiju tvrdi: Biće upotrebljeno ekstremno nasilje

Autor Ivana Lazić

Metju Saseks, stručnjak za Rusiju, nagovijestio je da će ruski odgovor na terorizam biti "ekstremno nasilje".

Izvor: Profimedia/Stanislav Krasilnikov / Sputnik

Metju Saseks, stručnjak za Rusiju i vanredni profesor na Australijskom nacionalnom univerzitetu, govorio je za BBC o tome zašto bi Islamska država napala Rusiju - i šta bi mogla da uradi kao odgovor.

"Rusija ima dugu istoriju ne tako dobrog tretmana mnogih ljudi koji su muslimani na sopstvenoj teritoriji“, rekao je on.

"Imali smo dva rata u Čečeniji... drugi od 1999. do 2006. je bio kao radikalizovani rat u kome ste imali ljude koji su nastavili da se bore sa Islamskom državom protiv ruske vlade. Od tada, ruske aktivnosti u Siriji su učinile da Islamska država vidi rusku vladu kao primarnu prijetnju".

On kaže da očekuje da će odgovor Rusije na napad na Krokus Hol biti "ekstremno nasilje", navodeći kao primjere posljedice opsade moskovskog pozorišta 2002. i opsade škole u ​​Beslanu 2004. godine.

"Možda se ne radi toliko o tome ko je izvršio napade, već o tome koga će ruska vlada proglasiti krivim i ko će odgovoriti", dodaje on.

On kaže da je američko upozorenje o mogućem napadu, izdato 7. marta, Kremlj tretirao kao pokušaj "miješanja“ u njegove nedavne opšte izbore i unutrašnje stvari, piše BBC.