Svijet

ZAŠTO JE ISIS NAPAO RUSIJU, PUTINA KOŠTAO POTEZ IZ 2015?! Najopasnija frakcija Islamske države krenula na Moskvu

Autor Ivana Lazić

Islamska država se već nekoliko godina unazad protivila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Izvor: X/@nexta_tv

Rusku prijestonicu juče je zadesio stravičan teroristički napad u kom je ubijeno najmanje 60, a ranjeno više od 100 osoba, a među stradalima je i troje djece. Odgovornost za napad u Moskvi preuzela je Islamska država (ISIS).

Zašto bi ISIS napadao Rusiju?

Napad ISIS-a u Rusiji u petak se opisuje kao dramatična eskalacija, navodi Rojters. Eksperti kažu da se grupa poslednjih godina protivila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Za izvjesnu pozadinu, Putin je promijenio tok sirijskog građanskog rata intervenišući 2015. godine, podržavajući predsjednika Bašara el Asada protiv opozicije i Islamske države.

Kolin Klark iz Soufan Centra, istraživačke grupe sa sedištem u Vašingtonu, rekao je:

ISIS je fiksiran na Rusiju poslednje dvije godine, često kritikujući Putina u svojoj propagandi. ISIS je u potpunosti Islamska država Horasana.  Islamskom državom Provincije Horasan koja djeluje mahom u današnjem Avganistanu i ima između hiljadu i četiri hiljade boraca.

Horasan je istorijska istočna oblast antičke Persije, koja obuhvata djelove današnjih Irana, Avganistana i Tadžikistana. Avganistanski dio je stecište islamista iz te zemlje, ali i Pakistana i sa Kavkaza. Za njih su Talibani previše mekani i navodno u dilovima sa Zapadom.

Radikalni islamisti zato vode otvoreni rat protiv Talibana. U prethodne dvije godine, otkako Talibani vladaju u Kabulu, Islamska Država Horasana izvršila je desetine terorističkih napada sa stotinama mrtvih.

"To je vjerovatno jedini ogranak Islamske države koji je trenutno sposoban da na Zapadu sprovede veliki koordinisani napad“, rekao je ranije njemački stručnjak za terorizam Peter Nojman.

Grupa je dobila ime po starom terminu za region koji je obuhvatao delove Irana, Turkmenistana i Avganistana, a pojavila se u istočnom Avganistanu krajem 2014. godine, brzo uspostavivši reputaciju ekstremne brutalnosti. 

Šira grupa Islamske države preuzela je smrtonosne napade širom Bliskog istoka, Avganistana, Pakistana, Irana, Evrope, Filipina i Šri Lanke.