Svijet

AKO TO URADIMO, ULAZIMO U RAT SA RUSIJOM! Poljaci pritiskaju evropsku silu da povuče potez koji mijenja sve na frontu

Autor Aleksandar Blagić

Poljska je "napala" Njemačku jer ne šalje krstareće rakete "Taurus" u Ukrajinu.

Izvor: Profimedia/ZUMA Press

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski podržao je u srijedu mogućnost da Ukrajina dobije krstareće rakete "Taurus" i optužio je Njemačku da "oklijeva" u isporuci ovog naoružanja. Ove rakete imaju domet od 500 kilometara i one bi, prema riječima Sikorskog, mnogo pomogle Ukrajini u odbrani, prenosi "Jutarnji list".

"Sa britanskim i američkim projektilima, Ukrajinci su uspjeli da natjeraju Ruse da pomjere svoje logističke centre, skladišta za municiju i kontrolne centre što dalje od fronta. Njemački projektili bi ih primorali da odu još dalje", rekao je Sikorski.

On je kritikovao i dug proces donošenja odluka u njemačkoj vladi. On smatra da je ruska vojska u ofanzivi i da Ukrajini treba pomoć u što kraćem roku.

"Čini se da su Rusi u ofanzivi. Ukrajini fali municija", dodao je Sikorski.

Njemački kancelar Olaf Šolc je više puta odbacio isporuku ovog oružja. Naveo je da time povećava rizik od uvlačenja Njemačke u rat.

"Možda mislite da imate više vremena za reakciju jer zapravo niste susjed Rusije, neki od vas čak misle da imate Poljsku između. U Kalinjingradskoj oblasti postoje Iskander rakete sa nuklearnim bojevim glavama koje imaju domet do Berlina", zaključio je Sikorski.