Svijet

UKRAJINSKI "VAMPIRI" NAPADAJU BELGOROD! Moćne mašine se koriste od početka sukoba, a OVAKO izgledaju (VIDEO)

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Rusija je tokom vikenda uništila desetine raketa ispaljenih sa teritorije Ukrajine češkim raketnim sistemima Vampir za višestruko lansiranje (MLRS).

Izvor: Kurir/printscreen

Juče ujutro rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da je presjeklo ukrajinski napad na Belgorod koji je izveden pomoću RM-70 Vampir MLRS-a.

"Ruska protivvazdušna odbrana uništila je 10 raketa u vazduhu" iznad graničnog područja oko 8:30 ujutro", saopštila je Moskva. U nedelju je Rusija takođe objavila da je oborila devet raketa Vampir iznad regije Belgorod, koja graniči sa sjeveroistočnom Ukrajinom.

Kremlj je objavio i da su njegove snage u subotu oborile 23 rakete Vampir i uništile jedno borbeno vozilo MLRS Vampir u blizini granice.

Šta su Vampiri?

Ukrajinske snage koriste Vampire od prvih dana rata. To su standardni artiljerijski sistemi koji su često korišćeni u prekograničnim napadima, rekla je Marina Miron, postdoktorantkinja sa Odeljenja za ratne studije u Londonu.

Sistemi se koriste za "koncentrisane rafale", lansirajući do 40 raketa u manje od minute. Obično se koriste za napade na vojnu opremu ili trupe, a ne na statične mete, dodala je.

Vampir je izgrađen na šasiji kamiona, što omogućuje sistemu da brzo napusti poziciju s koje je pucao prije nego što ga neprijatelj locira i uzvrati vatru, rekla je Miron.

How good is Ukraine's RM-70 Vampire MLR System against invaders?
Izvor: Youtube/ The Military Curiosity