Svijet

RUSIJA SE SPREMA ZA RAT VELIKIH RAZMJERA SA NATO PAKTOM U 2026. GODINI! Njemački obavještajci: Pripreme su se ubrzale

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Business Insider objavio je informaciju da u saveznoj vladi u Berlinu kruži analiza njemačkih obavještajnih službi, da se Rusija intenzivno sprema za sukob velikih razmjera sa NATO paktom u 2026 godine.

Izvor: Kurir/EPA/MAXIM SHIPENKOV

U toj analizi navodi se da je Rusija uložila značajne ljudske i materijalne resurse u rat, ali zapadne obavještajne službe sve više brinu o eskalaciji i širenju ratnog sukoba.

Analiza iz obavještajnih krugova navodi da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da napadne djelove NATO-a od 2026.

Prema istraživanju Business Insider obavještajni izvori kažu da se Moskva sprema za fundamentalni sukob sa Zapadom. Restrukturiranje vojske, kretanje trupa i postavljanje projektila na zapadu zemlje sugerišu to.

Zaključak analize kaže:

„Više se ne može isključiti“ da će Putin napasti barem djelove NATO-a, poput Baltika ili Finske, „od 2026.“, citirao je analizu Business Insider.

Do sada je procjena mnogih vojnih stručnjaka bila da bi Evropa imala više vremena da se pripremi.

Vjerovatnoća rata u Evropi će se samo povećati kada Rusija više ne bude vezana glavnim borbenim operacijama u ratu u Ukrajini, rekao je stručnjak za odbranu u Njemačkom društvu za spoljnu politiku Kristijan Moling u intervjuu za BR24 u februaru.

Izvor: Kurir/PRINTSKRIN TV FRONT

Ekspert je nastavio da će tada Rusiji biti potrebno šest do devet godina da obnovi svoje oružane snage.

Ali trenutni izvještaj obavještajnih službi sada sugeriše da bi stvari mogle ići brže. Rusija je odavno prešla na ratnu ekonomiju i proizvodnja u ruskim fabrikama naoružanja radi u tri smjene danonoćno.

U svom nedavno objavljenom godišnjem izvještaju, litvanska tajna služba je takođe govorila o pripremama Rusije za konfrontaciju sa NATO. Ruska ekonomija se drži bolje nego što se očekivalo zbog visokih cijena nafte, vladinih ulaganja u vojnu industriju i izbjegavanja sankcija, navodi se u izvještaju sa Baltika.

Prema litvanskoj tajnoj službi, koliko brzo i obimno može da se sprovede ruska vojna reforma zavisi od toka i ishoda rata u Ukrajini. Veliku ulogu u tome igraju isporuke oružja Zapada Ukrajini.

Ratni eksperti iz američkog Instituta za proučavanje rata (ISV) takođe vide nedavnu reorganizaciju vojne strukture kao dugoročnu pripremu „za mogući budući konvencionalni rat velikih razmjera protiv NATO-a“, smatraju stručnjaci. ‘ pojavljuje se izvještaj od 26. februara. Rusija je više puta opisivala NATO kao „prijetnju“.

„Savez je nekoliko decenija neprekidno pomjerao svoju vojnu infrastrukturu ka našim granicama“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u januaru 2024. godine.

Tagovi