Svijet

SAD ŠALЈU RAKETE ATACMS UKRAJINI: Novi paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 300 miliona dolara

Autor Balša Janković Izvor Kurir

U pitanju su inače rakete tipa M-39 koje imaju domet 165 km i kasetnu bojevu glavu sa 950 komada subumunicije.

Izvor: Kurir/Printscreen Youtube

Bijela kuća objaviće novi paket vojne pomoći Kijevu koji je vrijedan 300 miliona dolara i kako je navedeno uključuje taktičke ATACMS Block I i artiljerijske granate kalibra 300 mm.

U pitanju su inače rakete tipa M-39 koje imaju domet 165 km i kasetnu bojevu glavu sa 950 komada subumunicije .

Neke informacije sugerišu da bi možda mogla da bude raketa M39A1 dometa 300 km sa 300 komada kasetne submunicije M-74.

Opis rakete ATACMS

Raketa MGM 140 ATACMS ima klasičnu konfiguraciju rakete sa pokretnim repom. Kontorla leta rakete se ostvrauje preko kormila na repu. Kormila su sklopljena u kontejneru, a otvaraju se posle lansiranja. U prednjem dijelu rakete nalazi se prostor za smještaj tereta, dok se u zadnjem dijelu nalazi raketni motor na čvrsto gorivo.

Raketa je duga 3,98m, prečnik tijela je 0,61m. Maksimalna težina rakete prilikom lansiranja je 1.670 kg. Sa teretom od 450 kg raketa ima maksimalni odmet od 153 km.

Raketa ATACMS Block I A ako nosi teret od 160 kg ima maksimalni domet od 250 km. Block II nosi teret od 260 km odnoso 13 BAT projektila, a njen je domet je 125 km, verzija Block IIA nosi 6 komada BAT municije.

SAD su razvile dvije verzije ATACMS u verzijama Block I i Block II, kao i podvarijantama. Block I nosi 950 M-74 kumulativno-fragmentovanih bombica, dok verzija Block II sadrži BAT precizno vođenu submuniciju. Kao što smo spomenuli jednu raketu tipa ATACMS moguće je lansirati iz HIMARS (High Mobility Arttilery Rocket System) visokomobilini artiljerijsko raketni sistem. Za razliku od HIMARS-a, MLRS može da lansira dve rakete.

ATACMS Block I

Razvoj rakete MGM 140 ATACMS Block I završena je u decembru 1989 godine, posle 25 opitnih lansiranja posle čega je raketa ušla u operativnu upotrebu početkom 1991. godine. Raketa je jako brzo bila upotrebljena u operaciji Pustinjska oluja. Tom prilikom iz M 270 ispaljeno je 30 raketa ATACMS Block I na raketne položaje logističke baze.

Ova raketa je uvedena u operativnu upotrebu 1989. godine i namenjena je za uništavanje takozvanih „mekih“ ciljeva na udaljenostima od 25 do 165 km. U grupu tih ciljeva svrstavaju se PVO jedinice, komandna mesta, rakete zemlja-zemlja, zemlja -vazduh i zemlja-more, logisitčke baze, helikopterske baze, štabovi i stajanke. Radi se o polubalističkoj raketi velikih mogućnosti u pogledu reagovanja i namenjena je za dejstva u svim vremenskim uslovima.

Ova raketa nosi 950 APA projektila M-74 (subprojektila za dejstvo po živoj sili i materijalnim sredstvima. Kod ove verzije rakete postoje tri mogućnosti izbijanja subprojektila i mogućnost lansiranja izvan ose.

Jedno punjenje lansera ima dvije rakete i svaka raketa može da bude ispaljena u razmaku od 20 sekundi na različite ciljeve. Inače kod lakše verzije lansera M-270 poznatog i kao HIMARS H-142 postavlja se samo kontejner sa jednom raketom. Ukrajina trenutno u svom naoružanju ima oba lnasera sa prevagom prema Himarsu.