Svijet

PREMIJER HAITIJA PODNIO OSTAVKU Ariel Henri ostao zarobljen u Portoriku, naoružane bande ga spriječile da se vrati

Autor Ivana Lazić

Henri je trenutno u Portoriku nakon što su ga naoružane bande spriječile da se vrati kući.

Izvor: SIMON MAINA / AFP / Profimedia

Premijer Haitija Ariel Henri pristao je da podnese ostavku nakon višenedeljnog sve većeg pritiska i sve većeg nasilja u zemlji. To dolazi nakon što su se regionalni lideri sastali u ponedeljak na Jamajci da razgovaraju o političkoj tranziciji na Haitiju.

Henri je trenutno nasukan u Portoriku nakon što su ga naoružane bande spriječile da se vrati kući. U video obraćanju u kojem je najavio svoju ostavku, Henri je pozvao Haićane da ostanu mirni.

"Vlada koju ja predvodim podnijeće ostavku odmah nakon uspostavljanja [tranzicionog] savjeta“, rekao je Henri.

"Želim da se zahvalim narodu Haićana na prilici koja mi je pružena. Molim sve Haićane da ostanu mirni i učine sve što mogu da se mir i stabilnost vrate što je brže moguće", dodao je on.

Henri, koji je navodno privremeno vodio zemlju od jula 2021. nakon ubistva bivšeg predsjednika Jovenela Moisa, više puta je odlagao izbore, rekavši da prvo mora da se uspostavi bezbjednost.

Mnogi Haićani su ga dovodili u pitanje da je tako dugo upravljao zemljom bez izabranog predsjednika. Teško naoružane bande kontrolisale su ulice prestonice Haitija Port-o-Prensa poslednjih dana, zahtijevajući ostavku neizabranog premijera. Port-o-Prens i okolni region su pod jednomjesečnim vanrednim stanjem, dok je policijski čas produžen.