Svijet

UKRAJINA JE OVO DUGO ČEKALA! Noćna mora Kremlja počinje na ljeto

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinska avijacija će od jula imati na raspolaganju borbene avione F16.

Izvor: GIANLUCA VANNICELLI / ipa-agency / PA Images / Profimedia

Lovački avioni F16 stižu u Ukrajinu i ukrajinski piloti će od jula moći da lete u njima, piše "New York Times". Očekuje se da će 12 pilota biti spremno da upravlja F16 avionima ovog ljeta nakon završene obuke u Danskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukupno bi trebalo da bude isporučeno Ukrajini 45 pilota, a kada se ukrajinski piloti vrate sa obuke, Ukrajini će biti isporučeno svega 6 aviona. Obuka pilota počela je tokom 2023. godine u Danskoj, ali je sve usporilo zbog nedovoljnog poznavanja engleskoj jezika, kao i zapadne tehnike letenja.

"Obuka dobro napreduje, ukrajinski piloti već lete iznad danskog vazdušnog prostora. Njihov napred zavisi od dužine obuke", rekao je danski ministar odbrane Troels Lund Polsen za "NYT".

Da podsjetimo, Danska, Holandija, Norveška i Belgija obavezala su se da će poslati oko 45 aviona F16 u Ukrajinu. Danska će prvih šest poslati do početka ljeta, a još 13 do kraja 2024. godine.

Izvor: Ssgt. Madeline Herzog/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia

Holandija je obećala 24 aviona, ali ima jedan uslov. Svi će biti poslati tek kada ukrajinski piloti budu spremni za njih.