Svijet

NETANJAHU OBJAVIO KAD ĆE BITI KRAJ RATA U GAZI: ,,Arapske vođe me podržavaju da nastavim da gazim Hamas"!

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, dao je intervju njemačkom tabloidu Bild u kojem je poručio da namjerava da u djelo sprovede invaziju na grad Rafu na južnoj granici Pojasa Gaze, a otkrio je i kada bi rat mogao da stane.

Izvor: Abir SULTAN/AFP/Profimedia

Politiko prenosi da Netanjahu prkosi američkom predsjedniku Džou Bajdenu, koji je upozorio da bi izraelska ofanziva na Rafu bila "crvena linija" za Vašington.

,,Mi ćemo da idemo tamo (u Rafu). Nećemo ih ostaviti.Znate, ja imam crvenu liniju. Znate li gdje je ta crvena linija? Da se 7. oktobar ne ponovi. Da se nikada više ne ponovi" kazao je Netanjahu, misleći na napad Hamasa na Izrael u kojem su palestinski ekstremisti ubili više od 1.160 ljudi, što je i pokrenulo rat.

Benjamin Netanjahu
Izvor: : EPA/YONATAN SINDEL / POOL

 Predsjednik izraelske vlade je iznio tvrdnju da ima prećutnu podršku nekoliko arapskih lidera da nastavi da gazi Hamas, ali nije rekao njihova imena.

,,Oni to razumiju i čak se tiho i slažu sa tim. Oni shvataju da je Hamas dio iranske terirističke osovine" rekao je Netanjahu.

On je takođe iznio predviđanja u vezi s okončanjem rata u Pojasu Gaze.

,,Mi smo uništili tri četvrtine Hanasovih borbenih terirističkih bataljona. I blizu smo okončanja poslednje faze ratovanja" rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je poručio da bi borbe mogle da "potraju “više od dva mjeseca".

,,Možda šest mjeseci, možda četiri" dodao je Netanjahu.

On je ocijenio da je do sada ubijeno oko 13.000 palestinskih boraca, uz 1-1.,5 civila stradalih na svakog hamasovca.

Politiko navodi da bi to značilo da je poginulo više od 26.000 Palestinaca.

Svjetski mediji su juče prenijeli izjavu Bajdena, datu dok nije znao da je mikrofon uključen, da je Netanjahuu kazao da će njih dvojica obaviti sastanak "dođi kod Isusa" u vezi sa pitanjem isporuke humenitarne pomoći Pojasu Gaze.