Svijet

BEZBJEDNOST NUKLEANE ELEKTRANE KOJU KONTROLIŠE RUSIJA SVE VIŠE UGROŽENA

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

"Opšta situacija se kreće ka nuklearnoj nesreći i veoma je važno da se odmah zaustavi rusko prisustvo", rekao je Galuščenko.

Izvor: YouTube/screenshot/60 Minutes

Bezbjednost nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom Rusije, sve je više ugrožena, poručio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je na konferenciji za novinare kazao da se broj problema u elektrani samo povećava iz dana u dan.

"Opšta situacija se kreće ka nuklearnoj nesreći i veoma je važno da se odmah zaustavi rusko prisustvo", rekao je Galuščenko.

On je kazao da će nastaviti da vrše pritisak na Rusiju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da se povuče iz nuklearke.

Upravni odbor IAEA, koju čini 35 zemalja, usvojio je ranije rezoluciju u kojoj osuđuje rusku okupaciju najveće nuklearne elektrane u Evropi i izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedostatka osoblja i održavanja dvije godine nakon njenog zauzimanja.

Svih šest reaktora u nuklearki je isključeno, ali joj je i dalje potrebna stalna energija da bi gorivo u reaktorima bilo hladno i spriječilo potencijalno katastrofalno topljenje.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje u blizini nuklearke.

IAEA je Rusiju pozvala da hitno povuče neovlašćeno vojno i drugo osoblje iz nuklearne elektrane i da se postrojenje odmah vrati pod kontrolu ukrajinskih vlasti.