Svijet

ONI KRPE AHILOVU PETU NATO PAKTA - IGRAĆE KLJUČNU ULOGU U ODBRANI OD RUSIJE! Imaju mornaricu i zastrašujuću vazdušnu moć

Autor Uroš Matejić

Ulazak Švedske u NATO ključan u rješavanju njihvoe odbrane od Rusije.

Izvor: Profimedia

Ulazak Švedske u NATO može pomoći u rješavanju ključnog problema za one koji planiraju da brane alijansu od potencijalnog ruskog napada: kako brzo prebaciti trupe, oružje i druge zalihe na front bilo gdje od Baltika do Arktika.

Poslije višemjesečnog odlaganja, zeleno svijetlo za članstvo Švedske znači da ta zemlja konačno može da bude uključena u odbrambene planove NATO, koji Rusiju označava kao primarnu prijetnju. To je sve hitnije kako ruske trupe ponovo počinju da napreduju u Ukrajini. Pored očiglednih ekspanzionističkih ambicija Vladimira Putina, evropski zvaničnici su počeli da upozoravaju na mogućnost napada na NATO u narednih nekoliko godina, piše Blumberg.

"Znamo da je naš istočni susjed veoma nepredvidiv i takođe, nažalost, veoma agresivan. Ali, Švedska zna da smo kao članice NATO zajedno jači", rekla je finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen. Poslije decenije nesvrstanosti, Švedska i Finska su podnijele zahtev za članstvo u NATO samo nekoliko mjeseci nakon što je Rusija pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu 2022.

Finska je postala članica alijanse u aprilu te godine, dok je Švedska donedavno živjela u neizvjesnosti zbog Turske i Mađarske. Budimpešta je posljednja koja je podržala pristupanje Švedske NATO, a njen parlament je to potpisao krajem februara ove godine, nakon sporazuma o isporuci četiri dodatna švedska borbena aviona Gripen Mađarskoj.

Švedska zastava će u sjedištu NATO u Briselu biti podignuta u ponedjeljak. Nakon godina obuke sa NATO saveznicima i odbrambenih planova kovanih sa svojim susjedima, Švedska je zapravo već dobro integrisana u alijansu. Veći dio protekle dvije godine učestvovala je na gotovo svim NATO sastancima kao gost.

Ali, sada kada je postala punopravna članica, otklonjene su sve sumnje oko toga da li će NATO braniti Švedsku u slučaju napada i obrnuto, rekao je visoki zvaničnik alijanse upućen u odbrambene planove NATO. To znači da Rusija nije mogla da ubijedi Švedsku da ostane neutralna ili stane na njenu stranu, dodao je zvaničnik.

Izvor: Profimedia

Uz svoju snažnu mornaricu i zastrašujuću vazdušnu moć, geografija Švedske će igrati ključnu ulogu u pomaganju NATO u odvraćanju bilo kakvog ruskog napada, bilo na Baltiku, duž finske granice ili na Arktiku. S obzirom na centralnu ulogu logistike u održavanju rata, švedski putevi i željeznice su često najbrži putevi za prelazak krivudavog skandinavskog poluostrva. Na Baltiku, koji se dugo smatrao Ahilovom petom NATO, Estonija, Letonija i Litvanija će moći da se oslone na hitniju pomoć i nove rute snabdijevanja. Švedsko ostrvo Gotland dodatno jača poziciju NATO u regionu.

Uz pomoć Švedske i Finske, smanjena je i ranjivost koridora Suvalki. To je dio zemlje između ruske eksklave Kalinjingrada i njenog saveznika Bjelorusije, koju bi Moskva mogla da odsiječe u sukobu. Trenutno nema planova za stacioniranje NATO trupa u Švedskoj, ali će se o tome razgovarati, rekao je visoki zvaničnik NATO-a, prenosi Blumberg.

Nordijska zemlja je u procesu obnove svojih oružanih snaga nakon decenija smanjenja broja od kraja Hladnog rata. Švedska vlada je tada oslobodila resurse za druge potrebe, a dug svela na jedan od najnižih nivoa u Evropi. Dok će Švedska ispuniti cilj NATO potrošnje najmanje 2% BDP-a na odbranu ove godine, njenu istoriju nedovoljne potrošnje djelimično osjeća njena mornarica. Ta grana švedske vojske se smatra moćnim sredstvom za savezničke snage, ali je mala, sa pet podmornica - plus još dvije koje treba da budu isporučene do kraja decenije - kao i pet stelt korveta i isto toliko minolovaca.

"Imamo najdužu obalu Baltičkog mora i jednu od najdužih obala u Evropi, tako da je mornarica veoma mala u odnosu na sredinu u kojoj djelujemo. Ali mi smo jedna od rijetkih nacija koja može u potpunosti da se nosi sa ovim okruženjem, posebno kada je riječ o podmorničkoj dimenziji", rekla je šefica mornarice Eva Skog Haslum .

Švedske podmornice su prilagođene plitkim vodama Baltičkog mora i mogu igrati značajnu ulogu u praćenju kritične podmorske infrastrukture.