Svijet

ZELENSKA I NAVALJNA ODBILE BAJDENA! Prva dama Amerike sjedjeće sama, govor u Kongresu bez važnih žena

Autor Aleksandar Blagić

Olena Zelenska, supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, neće prisustvovati obraćanju američkog predsjednika Džozefa Bajdena u Kongresu, kao ni Julija Navaljna.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obratiće se u Kongresu o stanju nacije u četvrtak, a Olena Zelenska, supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, neće prisustvovati uprkos pozivu, prenosi "Politiko". Iz kabineta Zelenske je saopšteno da ona već ima unaprijed sve isplanirano, prije svega zakazanu posjetu djeci u sirotištu u Kijevu i da zbog toga neće moći da prisustvuje obraćanju američkog predsjednika.

Međutim, "Washington Post" ima saznanje da je druga stvar razlog nedolaska Zelenske u Vašington. Prema njihovim informacijama, Zelenska je odbila poziv jer je trebalo da sjedi blizu prve dame Sjedinjenih Američkih Država Džil Bajden i Julije Navaljne, udovice preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Washington Post" dalje navodi da je to izazvalo "nelagodu" najvišeg rukovodstva Ukrajine jer mnogi Ukrajinci ne vide Juliju Navaljnu i njene saveznike iz opozicije kao saveznike Ukrajine u borbi protiv Rusije. Aleksej Navaljni je ranije izjavio da je Krim dio Rusije i to je ono što predstavlja problem Ukrajini.

Bijela kuća uputila je poziv Juliji Navaljnoj, ali ga je ona odbila. Kao razlog je navela umor.