Svijet

POŽAR NA SVETOJ GORI, VATRA PROGUTALA DIO VELIKE SVETINJE: Monasi se lavovski borili sa stihijom, evakuisan jeromonah!

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Vatrena buktinja je progutala dio manastira Kutlumuš koji pripada skitu Svetog Pantelejmona. Kako se navodi, požar koji je izbio u nedjelju, progutao je jednu Svetu keliju Bogorodice Životvornog izvora.

Požar na Svetoj Gori
Izvor: Printscreen/Instagram

Prve varnice unutar kompleksa manastira na Svetoj Gori buknule su u 9.40 i oglasila se uzbuna. Ubrzo je na teren izašlo pet vatrogasnih vozila sa 10 vatrogasaca. Na bezbjedno je evakuisan jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu.

 Vatra se brzo povećala i cilj je bio da se spriječi da se proširi na susjedne kelije, koje su bile veoma blizu i u kojima živi na desetine monaha. U borbi sa plamenom mnogi monasi iz susednih kelija koji su brzo pritekli u pomoć.

 Kako pišu grčki mediji, zgrada kelije u sklopu manastira na Svetoj gori je skoro potpuno uništena.

Među ktitorima i car Dušan

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Gradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u KSII veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog od istoimenog potomaka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i objavljen.

U drugoj polovini 14. vijeka do tada skromni manastir je doživio procvat. U nekoliko spisa spominju se izdašni ktitori: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih devetnaest svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO listi svjetske baštine u sklopu spomenika srednjeg vijeka ujedinjenih pod zaštićenom cjelinom Planina Atos.