Svijet

TRAMP POBJEDOM NAJAVIO SUPERUTORAK! Nova dominacija nad Hejli, toliko ubjedljiva da su mu pripali SVI DELEGATI

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Donald Tramp, bivši američki predsjednik, ostvario je novu pobjedu nad Niki Hejli, bivšom ambasadorkom SAD u UN, u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske partije.

Izvor: Kurir/USA TODAY NETWORK / DDP USA / PROFIMEDIA

NBC njuz prenosi da je Tramp na stranačkom kokusu, održanom juče u Sjevernoj Dakoti, osvojio svih 29 delegata iz te savezne države.

Nakon 99 odsto prebrojanih glasova on je imao 84,4 odsto podrške, a Hejli 14,1 odsto, a svaki rezultat iznad 60 odsto znači da kandidat koji je toliko dobio može da računa na sve delegate i nema potrebe za proporcionalnom podjelom.

Kokus u Sjevernoj Dakoti bilo je poslednje izjašnjavanje republikanaca pred Superutorak, današnje glasanje tokom kojeg se održavaju unutarstranački izbori u 15 saveznih država i Američkoj Samoi, prekookeanskoj teritoriji SAD.

Američka televizija podsjeća da je Hejli do sada uspjela da pobijedi samo na unutarstranačkim izborima održanim proteklog vikenda u prijestonici Vašingtonu, ali je već imala i nešto delegata osvojenih zahvaljujući proporcionalnom sistemu podjele na ranijim glasanjima u saveznim državama.

Tramp sada ima 276 delegata za završnu Republikansku nacionalnu konvenciju na kojoj će na ljeto biti izabran stranački kandidat za Bijelu kuću, dok je 43 njih trenutno na strani Hejli.

Danas će, na Superutorak, u igri biti 865 republikanskih delegata, što je najveći broj koji će kandidat moći da se osvoji tokom jednodnevnog glasanja u ovoj trci.

To je čak 36 odsto od ukupnog broja od 2.429 delegata, koliko će ih biti na završnoj konvenciji sredinom jula u Milvokiju.

Izvor: Kurir/USA TODAY NETWORK / DDP USA / PROFIMEDIA

 Za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije potrebno je da kandidat prikupi barem minimalnu većinu od 1.215 delegata.

Tramp će se, u slučaju trijumfa na Superutorak, ozbiljno približiti tom broju, a već prije kraja ovog mjeseca i glasanja u velikom broju saveznih država 19. marta mogao i da pređe "magičnu brojku".

Demokratska partija aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena će unutarstranačke izbore u Sjevernoj Dakoti održati 30. marta.