Svijet

UKRAJINCI OBJAVILI DA JE RAZNIJET MOST U RUSIJI Kažu da je služio za isporuke oružja Putinovim trupama

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) objavila je da je raznijet željeznički most na rijeci Čapajevka u ruskoj Samarskoj oblasti.

Most u Rusiji
Izvor: SCREENSHOT TELEGRAM

Kijev indipendent navodi da ukrajinski obavještajci nijesu objavili ko je odgovoran za ovaj incident.

,,Rusija je koristila ovaj most i željezničku vezu za prevoz vojnih tovara, konkretno inženjerskog eksploziva koji je proizvodio "JSC polimer" u gradu Čapajevsk" navedeno je iz vojne obavještajne službe u Kijevu.

Navodi se da je saopštenje HUR stiglo nakon što su se na ruskim Telegram kanalima pojavili izvještaji o incidentu i fotografije koje navodno prikazuju oštećeni most.

Prema ukrajinskim vojnim obavještajcima, most je oštećen oko šest sati jutros po lokalnom vremenu.

,,Imajući u vidu prirodu oštećenja željezničkog mosta, njegovo korišćenje dugo vremena neće biti moguće" piše u objavi HUR na Telegramu.

Bjeloruski opozicioni medij objavio je da su "saboteri raznijeli most u Samarskoj oblasti" i da je on "korišćen za prevoz municije".

Kao izvor se navode ruski mediji koji su objavili da je most oštećen improvizovanom eksplozivnom napravom.

,,Nepoznate osobe su pokušale da raznesu nosač mosta nad rijekom Čapajevkom, pri čemu je oštećena metalna struktura i narijere, ali ne i betonski stub" objavila je Neksta na nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Kijev indipendent navodi da ovo nije prvi ovakav incident koji se dešava u Rusiji u posljednjih nekoliko mjeseci.

 Podsjeća se da je krajem januara ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdila da su partizani spalili nekoliko relejnih ramova na željeznici i drugim strukturama u tri ruske oblasti koje su navodno korišćene za logistiku ruskih trupa.

Ruska agencija Tas je prethodno objavila navode lokalnog željezničkog operatera da je pet međugradskih vozova kasnilo u blizini Čapajevska u Samaraskoj oblasti jer je detonirana eksplozivna naprava.