Svijet

PONOVO ĆE "LETJETI GLAVE" U UKRAJINSKOJ VOJSCI: Sirski najavio da će smijeniti pojedine komandante

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

General Aleksandar Sirski rekao je da je posle tri dana rada postalo jasno zašto neke brigade uspijevaju da odupru ruske napade, a druge ne.

Izvor: Kurir/Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia

Do toga dolazi nakon što je Ukrajina povukla svoje trupe iz Avdejevke - ključnog istočnog grada koji je opkoljen od strane ruskih snaga.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka donijeta da bi se spasli životi.

Avdejevka je mjesecima zahvaćena žestokim borbama i grad je na bojnom polju od 2014. godine, kada su borci uz podršku Rusije zauzeli velike djelove istočnih regiona Donjecka i Luganska.

General Sirski je rekao da će promijeniti one komandante čija naređenja i radnje ugrožavaju živote njihovih trupa.

On je na Telegramu napisao: "Prije svega, to zavisi od komandanta brigade, njegovog stepena obučenosti, iskustva, sposobnosti donošenja adekvatnih i izbalansiranih odluka i razumijevanja pune odgovornosti za izvršavanje postavljenih zadataka i za život i zdravlje ljudi i njegovih potčinjenih."

"Nesumnjivo, veliku ulogu igra stepen obučenosti i koordinacije štaba brigade, preko kojeg komandant vrši svoja ovlašćenja. Zbog toga sam poslao grupe specijalista u pojedine brigade gdje postoje problemi u pripremi štaba za prenošenje iskustva i pružanje pomoći", objavio je Sirski.