Svijet

KIT UBICA POJEO VELIKU BIJELU AJKULU ZA 2 MINUTA: Turisti sa broda snimili okršaj predatora! Voda bila sva krvava VIDEO

Autor Ivana Lazić

Orka, koja je sama djelovala, za dva minuta onesposobila je i pojela bijelu ajkulu.

Izvor: Youtube/earthlegacyfoundation/Printscreen

Kod obale Južne Afrike prvi put je snimljen okršaj kit ubica i velike bijele ajkule, u kom je orka izašla kao pobjednik. Poznato je da kitovi love krupan plijen timski, i to tako što okruže plijen i koriste svoju kombinovanu inteligenciju i snagu za napad.

Međutim, prvi put je zabilježeno da pojedinačna orka ulovi jednog od najvećih predatora nadomak obale u zalivu Mosel u Južnoj Africi.

Doktorka Alison Tauner sa Univerziteta Rodos predvodila je međunarodni istraživački tim koji je analizirao snimke koje su zabilježili turisti sa obližnjeg broda.

"Bili smo svjedoci kako je orka, koja je sama djelovala, onesposobila i pojela bijelu ajkulu u zapanjujućem vremenskom periodu od dva minuta. Desni bok je primjećen kako lovi mladu bijelu ajkulu od dva i po metara i kako nešto kasnije nosi jetru ajkule u ustima prolazeći pored čamca. Analiza snimka Starborda nas je iznenadila. Nismo bili svjesni da je Desni bok u stanju da ulovi veliku bijelu ajkulu sam i u tako brzom vremenskom okviru. To samo pokazuje koliko je vješt. Pravi super predator", navodi Tauner.

Okršaj orke i ajkule
Izvor: youtube.com/Earth Legacy Foundation

Nedaleko od mjesta događaja nešto kasnije je pronađen i leš druge velike bijele ajkule duge tri i po metra.

Ester Džejkobs iz grupe za očuvanje mora Кeep Fin Alive bila je svjedok događaja iz prve ruke.

"Za mene su velike bijele ajkule uvek lijep i moćan prizor. Zapanjujuće je kako je jedna od tih nevjerovatnih ajkula oborena tako brzo i efikasno od strane orke i pretvorena u lak plijen iako mi je ta scena slomila dušu. Velike bijele ajkule se već suočavaju sa dovoljno bitaka pokušavajući da žive u našim pretjerano eksploatisanim okeanima", navodi Džejkobs.

Grupa orki, podsjetimo, nedavno je nasrnula na odraslog sivog kita u blizini San Dijega u rijetko viđenom pokušaju napada koji je trajao skoro sat vremena.