Svijet

IMA SAMO 11 GODINA I IZVJEŠTAVA IZ RATOM RAZORENE GAZE! "Nosi" metu na čelu, a idol joj žena koju su ubili iz snajpera

Autor Uroš Matejić

Djevojčica Sumaja Vušah (11) je djevojčica koja izvještava iz Gaze i, kako kaže, nije je strah.

Izvor: twitter/printscreen/Al Jazeera English

Djevojčica Sumaja Vušah (11) jedna je od najmlađih novinarki u Gazi koja izvještava o Palestincima. U intervjuu za "Al Džaziru" djevojčica je rekla da je nije strah da izvještava iz ratom razorenog Pojasa Gaze, gdje je više od 100 novinara ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

"Moja majka i otac bili su zabrinuti kad sam počela sa izvještavanjima jer su znali da su novinari meta. Ali, vidjeli su da želim da se time bavim, da sam odlučna, pa su mi i dopustili", kaže ova 11-godišnjakinja.

Sumaja ističe da ju je za pričanje priča o Palestincima u Gazi nadahnula novinarka Al Džazire Širen Abu Akleh, veteranka novinarstva koju su ubili izraelski snajperisti u Dženinu.

"Još prije rata sanjala sam da postanem novinarka i htjela sam da se dokažem svijetu. Moj uzor je Širen Abu Akleh. Neka joj se Bog smiluje... Željela sam da radim kao što je ona radila. Ne znam da li ću biti meta dok idem na teren, kada se vraćam kući ili čak kad snimam", rekla je djevojčica. Kaže da, kada izađe iz kuće, majci i ocu poruči da "polaže nade u Boga".